YUTEL

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Slika sa YUTELovog programa

YUTEL (izgovaranje: jutel) je televizijski dnevnik pokrenut s ciljem transformacije načina prijenosa vijesti i događaja u SFR Jugoslaviji i očuvanja jedinstva tadašnje države s obzirom na tadašnje realno stanje. Program je osnovan od strane Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, a glavni lobista za njegovo formiranje bio je tadašnji premijer SFRJ Ante Marković. Glavni urednik bio je Goran Milić, a urednici Gordana Suša, Dzevad Sabljaković, Zekerijah Smajić i Velibor Čović. Program je bio sa sjedištem u Beogradu, kasnije je, s ciljem da informacije o aktuelnim zbivanjima budu prenesene na vjerodostojniji način, s mjesta blisko mjestima događaja (Slovenija, Hrvatska, i naposlijetku Bosna i Hercegovina) prenešen u Sarajevo.

Program je emitovan u periodu od 1990. do 1992. godine.