Internetski preglednik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Internet preglednik)
Upotreba veb-preglednika u skladu sa StatCounterom

Internetski preglednik (engleski: browser, web browser, internet browser) jest program s kojim se pregledaju veb-stranice na Internetu, kao i na lokalnom serveru. Internetski preglednici rade na taj način što s veb-stranica učitavaju dokumente u HTML-u (Hypertext Markup Language), a nakon toga prikazuju isti na izlaznom uređaju – monitoru. Internetske preglednike opisuju sljedeće osobine: brzina, sigurnost, dokumentacija za podršku i pomoć, mogućnosti i jednostavnost korištenja.

Značajke[uredi | uredi izvor]

Karakteristike dostupnih veb-preglednici kreću se od minimalnog, tekstovnog korisničkog interfejsa uz podršku okosnice za HTML, a bogatim korisnički interfejs podržava širok spektar formata datoteka i protokola. Preglednici koji uključuju dodatne komponente za podršku e-pošte, vijesti preko Useneta i Internet Relay Chat (IRC), ponekad se nazivaju "internetskim apartmanima", a ne samo "veb-preglednicima".

Svi glavni veb-preglednici omogućavaju korisniku da otvori više informacijskih resursa u isto vrijeme ili u različitim prozorima preglednika ili u različitim karticama u istom prozoru. Glavni preglednici uključuju blokere skočnih prozora za sprečavanje neželjenog iskakanja prozora, bez pristanka korisnika.

Većina veb-preglednika može prikazati popis veb-stranica koje je korisnik markirao, tako da se korisnik može brzo vratiti na njih. Markeri se nazivaju "favorites" u Internet Exploreru. Osim toga, svi glavni veb-preglednici imaju neki oblik ugrađenog agregatora web feedova. U Firefoxu, formatirani su kao "live bookmark" i ponašaju se kao folder markeri odgovora na nedavne unose. U Operi, uključen je više tradicijski feed reader koji pohranjuje i prikazuje sadržaj unosa. Osim toga, većina preglednicima može se proširiti preko plug-insa, preuzetih komponenti koje pružaju dodatne funkcije.

Korisnički interfejs[uredi | uredi izvor]

Neki kućni medijski uređaji sada uključuju veb-preglednike, kao što je LG Smart TV. Preglednik se upravlja pomoću tastature na ekranu i LG-jevim daljinskim upravljačem "Magic Motion". Većina velikih veb-preglednika ima te elemente korisničkog preglednika.

Privatnost i sigurnost[uredi | uredi izvor]

Većina preglednika podržava HTTP Secure i nude brz i jednostavan način za brisanje keša (cache), historiju preuzimanja, formu i traženje historije, kolačiće (cookies) i historiju pregledavanja. Za uporedbu trenutnih sigurnosnih propusta preglednika, pogledajte poređenje veb-preglednika.

Standardna podrška[uredi | uredi izvor]

Ranim veb-preglednicima podržana je samo vrlo jednostavna verzija HTML-a. Brzi razvoj vlasničkih veb-preglednika doveo je do razvoja nestandardnih dijalekata HTML-a, što dovodi do problema s međupropusnosti (interoperabilnosti). Moderni veb-preglednici podržavaju kombinacija standarda na bazi de facto HTML-a i XHTML-a, koji bi svi preglednici trebali donijeti na isti način.

Proširivanje[uredi | uredi izvor]

Proširenje preglednika jest računarski program koji proširuje funkcionalnost veb-preglednika. Svaki glavni veb-preglednik podržava razvoj proširenja preglednika.

Komponente[uredi | uredi izvor]

Veb-preglednici sastoje se od korisničkog interfejsa, rasporeda motora, renderirajućih motora, prevoditelja JavaScripta, bekenda korisničkog interfejsa, umrežavajućih komponenti i podataka komponente upornosti. Ove komponente ostvaruju različite funkcije veb-preglednika i zajedno pružaju sve njegove mogućnosti.[1]

Novije generacije veb-browsera podržavaju standard HTML5.

Najviše korišteni internetski preglednici, po zemljama; podaci u skladu sa StatCounter.
  Opera

Neki od internetskih preglednika koji se danas koriste su:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 28. 5. 2014. Pristupljeno 11. 6. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]