Wikipedia:Igralište

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kulturna baština Bokeljske mornarice
Cattaro, museo marittimo, interno 11.JPG
Muzej Bokeljske mornatice
Nematerijalna kulturna baština
RegijaEvropa
Država Crna Gora
MjestoKotor
ZajednicaPomoraca sa vojnim, ekonomskim, obrazovnim i humanitarnim funkcijama
PredlagačMinistarstvo kulture Crne Gore
Svjetska baština
Lista upisaReprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine čovječanstva
UNESCO oznaka01727
Datum upisa2021.
Lokacija upisaUNESCO

Bokeljska mornarica je tradicionalna religijska, zatim vojna (od 12. vijeka), a danas memorijalna organizacija, koja čuva tradicije ovog bratstva i povremeno izvodi svoj originalni ples. Njen nastanak i njena viševjekovna tradicija vezuju se za proslavu Svetog Trifuna čiju su relikviju donijeli mletački trgovci iz Carigrada 13. januara 809. godine. Kotorani su je otkupili, a odred pomoraca koji je pratio relikivije tom prilikom je postao jezgro bratovštine koja se danas naziva Bokeljska mornarica i poznata je kao najstarija bratovštinu mornara u svijetu.[1][2]

Ugledni Kotoranin Andreaci Saracenis je poslije izvesnog vremena u Kotoru sagradio crkvu posvećenu Svetom Trifunu, koju spominje car Konstantin VII Porfirogenit u „De administrando imperio“. Sveti Trifun je kasnije zvanično proglašen i zaštitnikom Kotora, nakon čega je na mestu prvobitne crkve iz 6. veka sagrađena 1166. godine nova romanička katedrala u kojoj je bilo i sjedište biskupije Kotor.

Nematerijalna svjetska baština

Bokeljska mornarica upisana je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao prvi element nematerijalnog kulturnog nasleđa Crne Gore. Sastavljena od zajednice pomoraca sa vojnim, ekonomskim, obrazovnim i humanitarnim funkcijama, Bokeljska mornarica je dva vijeka imala memorijalnu ulogu, čuvajući i promovirajući pomorsku istoriju i tradiciju. Članstvo je dobrovoljno i otvoreno za muškarce, žene i djecu svih uzrasta.

Organizacija je utemeljena na poštovanju ljudskih prava i vjerske, nacionalne i kulturne raznolikosti. Tokom formalnih proslava, članovi nose šarene tradicionalne uniforme, nose istorijsko oružje i izvode tradicionalno kolo.

Bokeljska mornarica je okosnica godišnjih svečanosti Svetog Trifuna, koje se održavaju od 13. januara do 3. februara i uključuju procesiju i niz rituala u katedrali. Vanjska svečanost počinje tradicionalnim kolom Bokeljske mornarice, a nakon toga slijedi procesija koja nosi mošti svetog Trifuna glavnim gradskim trgovima i ulicama. Hiljade gledalaca prisustvuju procesijama u istorijskom centru i posmatraju svečane događaje. Stotine žena, muškaraca i djece također učestvuju u pripremama aktivnosti.

Odluku o upisu doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na zasjedanju koje je održano od 28. novembra do 3. decembra u Rabatu, u Maroku, na osnovu nominacije Ministarstva kulture Crne Gore iz 2021. godine.[3]

Reference


[[Kategorija:Nematerijalna kulturna baština u Crnoj Gori]