Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Istaknuti članak

Nimrod (album)

Green Day

Nimrod (stilizovano kao nimrod.) jest peti studijski album američke rok-grupe Green Day. Objavljen je 14. oktobra 1997. pod izdavačkom kućom Reprise Records. Grupa je počela raditi na albumu nakon otkazivanja dijela evropske turneje i izlaska prethodnog albuma Insomniac. Album je snimljen u Conway Recording Studiosu u Los Angelesu, a svrha mu je bila stvoriti niz solo pjesama za razliku od kohezivnog albuma. Retrospektivno, album Nimrod poznat je po svojoj muzičkoj raznolikosti i eksperimentiranju jer sadrži elemente folka, hardkor-panka, surf-roka i žanra ska. Teme tekstova uključuju zrelost, osobnu refleksiju i očinstvo.

Album je zauzeo deseto mjesto američke Billboardove ljestvice, a Američko udruženje diskografskih kuća (RIAA) nagradilo ga je dvostrukom platinastom pločom. U Kanadi je ploča također dobila dvostruku platinu, dok je u Australiji primila trostruku platinu. Nakon izlaska, Nimrod je dobio uglavnom pozitivne recenzije kritičara, koji su pohvalili Armstrongovo pisanje pjesama.

Slika dana

Embalse de Kechut, Armenia, 2016-10-01, DD 60-63 PAN.jpg
Panorama vještačkog Kečutskog jezera u Armeniji.
Nedavni događaji

Vijesti

Sudije Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država

Citat dana

Kalup sreće čovjek drži u svojim rukama.

Francis Bacon

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno postoji više od 50 miliona članaka na više od 300 jezika, od kojih je 90.153 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć, na kojima je objašnjeno kako se počinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Dosad su na Wikipediji na bosanskom jeziku 143.492 korisnika napravila račun, a od toga je 169 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih područja. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i Vi možete pomoći.

Rasprave i komentari o sadržajima članaka dobrodošli su. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške kako bi se postojeći članci učinili što boljima i sveobuhvatnijima.