Idi na sadržaj

Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Istaknuti članak

Arthur C. Clarke

Clarke 1965.
Clarke 1965.

Sir Arthur Charles Clarke bio je britanski pisac i pronalazač. Uz Isaaca Asimova smatra se najpoznatijim piscem naučne fantastike ali za razliku od njega Clarke se čvrsto drži nauke i njenih realnih dometa i hipoteza. Glavne teme njegovih romana i priča su istraživanje kosmosa, mora i vremena, mjesto čovjeka u svemiru i posljedice ljudskih kontakata sa vanzemaljskim inteligencijama.

Rođen je u Minehead u Somersetu u Engleskoj. Poslije srednje škole, pošto nije imao novca da plati univerzitetsko obrazovanje, zaposlio se kao revizor u jednom ministarstvu. Tokom Drugog svjetskog rata služio je u RAF-u kao specijalista za radare, i učestvovao u izgradnji prvih sistema za rano uzbunjivanje i automatsko navođenje pilota sa zemlje. Njegova jedina ne-naučno-fantastična knjiga Glide Path bazirana je na tom radu. Poslije rata završio je Kraljevski Koledž u Londonu i magistrirao matematiku i fiziku 1948.

Slika dana

Monumentalna fontana Wittelsbacher Brunnen u sjevernom dijelu centralnog Münchena, Bavarska, Njemačka. Skulptura s lijeve strane je žena koja sjedi na biku i drži zdjelu, te prikazuje ljekovita svojstva vode; s desne strane sjedi čovjek na konju i baca kamen što predstavlja razornu snagu vode. Izgrađena je između 1893. i 1895, a dizajn prati crteže kipara Adolfa von Hildebranda.
Nedavni događaji

Vijesti

Donald Trump
Donald Trump
Na današnji dan

15. juli

Napoléon Bonaparte
Obližnji datumi:

Citat dana

Čekati, biti strpljiv - to znači misliti.

Friedrich Nietzsche

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno postoji više od 50 miliona članaka na više od 300 jezika, od kojih je 93.666 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć, na kojima je objašnjeno kako se počinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Dosad je na Wikipediji na bosanskom jeziku 162.700 korisnika napravilo račun, a od toga je 149 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih područja. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i Vi možete pomoći.

Rasprave i komentari o sadržajima članaka dobrodošli su. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške kako bi se postojeći članci učinili što boljima i sveobuhvatnijima.