Početna strana

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
slobodnu enciklopediju koju svako može uređivati.
Trenutno ima 60.809 članaka na bosanskom jeziku.
Šta je Wikipedia? · Sadržaj · Najčešća pitanja · Čaršija

Kategorije · Odabrani članci · Dobri članci · Sve stranice

Odabrani članak mjeseca

Turquoise Water.jpg

Voda je providna, bezbojna tečnost koja formira rijeke, jezera, okeane i kišu na Zemlji i jedan je od osnovnih sastojaka svih živih bića. Kao hemijski spoj, molekule vode sadrže 1 atom kisika i 2 atoma vodika, koji su spojeni kovalentnom vezom. Voda je tečnost pri standardnim uvjetima temperature i pritiska, ali na Zemlji se često nalazi u svom čvrstom stanju (led) i gasovitom stanju (vodena para).

Voda prekriva 71% površine Zemlje. Ona je nezamjenjiva za sve poznate oblike života. Na Zemlji, 96,5% vode nalazi se u morima i okeanima, 1,7% u podzemnim vodama, 1,7% u lednicima i vječnom ledu na Antarktiku i Grenlandu, mali postotak u drugim većim vodenim površinama i 0,001% u atmosferi kao vodena para, oblaci (formirani od čvrstih i tečnih vodenih čestica kondenziranih u zraku) i atmosferske padavine. Samo 2,5% vode na Zemlji otpada na slatke vode, a 98,8% slatke vode nalazi se zarobljeno u ledu ili u podzemnim vodama. Manje od 0,3% slatkih voda na Zemlji nalazi se u rijekama, slatkovodnim jezerima i atmosferi, a čak i manji postotak (0,003%) nalazi se sadržan u biološkim oblicima i vještačkim proizvodima.

Voda na Zemlji stalno se kreće kroz ciklus isparavanja i transpiracije (evapotranspiracija), kondenzacije, padavina i otjecanja površinom, obično do mora ili okeana. Isparavanje i transpiracija doprinose količini padavina na kopnu. Voda koja se koristi pri izračunu proizvodnje roba i usluga poznata je kao virtualna voda. (Više...)
Odabrani članci  • Glasanje  • Uredi

Aktuelno

Uredi

Slika dana

Uredi

Vijesti

Erdoğan, 2012 (cropped).jpg

24. maj

20. maj

  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan (na slici) prisustvuje bilateralnom sаstаnku zvaničnih dеlеgаciја Bosne i Hercegovine i Republike Turske, nakon čega je sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvovao potpisivanju niza memoranduma, sporazuma i ugovora između zvaničnih institucija Turske i Bosne i Hercegovine.

19. maj

  • Na sjednici Komiteta ministara Vijeća Evrope u Briselu, BiH zvanično od Belgije preuzima predsjedavanje Komitetom ministara za narednih šest mjeseci. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak će na 125. sastanku Komiteta, tokom inauguralnog govora, predstaviti prioritete predsjedavanja Bosne i Hercegovine.

13. maj

  • Počela šesta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF). Moto foruma je "One region, one economy" ili "Jedna regija, jedna ekonomija" sa ciljem promovisanja potencijala regiona, uključujući ekonomiju, turizam i sigurnost. Forum je okupio oko 900 učesnika i više od 300 domaćih i stranih novinara.

9. maj

  • Paravojne formacije Albanaca u Makedoniji, napale grad Kumanovo i sukobile se sa Armijom Republike Makedonije i policijom. Potvrđeno je od nadleženih organa u Makedoniji da je tokom okršaja poginulo 5 policajaca.
Više vijesti  • Uredi

Na današnji dan

Most "Golden Gate"

Citat dana

Border left.svg
Četiri su glavna zla vlasti: odgađanje, podmićivanje, grubost i povodljivost.

Francis Bacon

Border down.svg

Sadržaj

Wikimedia-logo.svg

Wikimedia Fondacija omogućava tehničku, finansijsku i pravnu osnovu Wikipedije. Wikimedia omogućava još nekoliko slobodnih Wiki projekata na raznim jezicima:

Wikicitat
Kolekcija slobodnih citata
Wikirječnik
Slobodan rječnik
Wikivrste
Katalog živih vrsta
Wikivijesti
Slobodan izvor vijesti
Wikiizvor
Slobodna biblioteka
Wikimedia Commons
Zajedničko skladište
Wikiversity
Wikiverzitet
Wikiknjige
Slobodne knjige i priručnici
Meta-Wiki
Koordinacija svih Wiki projekata
Wikipodaci
Slobodna baza znanja