Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Istaknuti članak

Dookie

GreenDay Dookie.png

Dookie je treći studijski album američke rock grupe Green Day. Objavljen je 1. februara 1994. za izdavačku kuću Reprise Records, a snimljen je u oktobru 1993. u Fantasy Studios u Berkeleyju (Kalifornija). Tekstove pjesama uglavnom je napisao Billie Joe Armstrong, a temelji se na njegovim ličnim iskustvima s temama poput dosade, tjeskobe, veza i seksualnosti. Singlovi s albuma su "Longview", "Welcome to Paradise", "Basket Case", "She" i "When I Come Around". Dookie je 1995. osvojio nagradu Grammy za najbolji alternativni album. Postigao je i svjetski uspjeh, dostignuvši ​​drugo mjesto u Sjedinjenim Američkim Državama i prvih pet u nekoliko drugih zemalja; zaslužan je za dovođenje punk rocka do popularnosti i promicanje Green Daya u svjetskoj slavi. Kasnije mu je RIAA dodijelila dijamantni certifikat, a prodano je blizu 20 miliona primjeraka širom svijeta, što ga čini najprodavanijim albumom grupe i jednim od najprodavanijih albuma na svijetu.

Slika dana

Embalse de Kechut, Armenia, 2016-10-01, DD 60-63 PAN.jpg
Panorama vještačkog Kečutskog jezera u Armeniji.
Nedavni događaji

Vijesti

Sandra Mason
Na današnji dan

29. novembar

Edison

Citat dana

Prijateljstvo je lađa koja može prevesti dvojicu ako je lijepo vrijeme, ali nijednog ako je ono ružno.

Konfučije

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno postoji više od 50 miliona članaka na više od 300 jezika, od kojih je 88.428 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć, na kojima je objašnjeno kako se počinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Dosad je na Wikipediji na bosanskom jeziku 137.890 korisnika napravilo račun, a od toga je 186 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih područja. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i Vi možete pomoći.

Rasprave i komentari o sadržajima članaka dobrodošli su. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške kako bi se postojeći članci učinili što boljima i sveobuhvatnijima.