Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Istaknuti članak

Mat lovcem i skakačem

Chess kll45.svg Chess bll44.png Chess nll44.png Chess kdl44.png

Mat lovcem i skakačem u šahu jest matiranje usamljenog kralja koje mogu forsirati kralj, lovac i skakač. U situaciji kad je jača strana na potezu i uz savršenu igru mat može biti forsiran za najviše 33 poteza iz bilo koje početne pozicije u kojoj igrač koji se brani ne može brzo osvojiti jednu od figura i ako pozicija nije zamka kojom se iznuđuje pat. Mat može biti forsiran samo ako se protivnički kralj stjera u ugao koji kontrolira lovac ili na ivično polje koje je odmah do takvog ugla. Iako se ovaj mat klasificira kao jedan od četiri "osnovna mata" (ostali su kraljem i damom, kraljem i topom te kraljem i dvama lovcima, sve protiv usamljenog kralja), u praksi se dešava otprilike jednom u 6.000 partija.

Postoje različita mišljenja o tome bi li igrač trebao naučiti ovu matnu proceduru ili ne. James Howell u svojoj knjizi izostavio je mat dvama lovcima zbog toga što se rijetko dešava, ali je uvrstio mat lovcem i skakačem. Rekao je da je triput igrao ovu završnicu (uvijek kao slabija strana) i da se dešava češće nego mat dvama lovcima. S druge strane, Jeremy Silman uvrstio je mat dvama lovcima, a izostavio mat lovcem i skakačem zbog toga što je ovaj drugi vidio samo jednom, a njegov prijatelj John L. Watson nije ga vidio nikad.

Slika dana

JohannesBrahms.jpg
Johannes Brahms, njemački kompozitor i jedan od predstavnika kasnog romantizma. Marljiva, visoko izgrađena priroda njegovih radova bila je polazište i nadahnuće za buduće generacije kompozitora.
Nedavni događaji

Vijesti

WP20Symbols twenty v2.svg

Citat dana

Oni koji trpe glad rado prepuštaju rat bogatima, kojima je on postao puki sport.

Frank Herbert

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno postoji više od 50 miliona članaka na više od 300 jezika, od kojih je 85.039 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć, na kojima je objašnjeno kako se počinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Dosad je na Wikipediji na bosanskom jeziku 130.858 korisnika napravilo račun, a od toga je 206 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih područja. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i Vi možete pomoći.

Rasprave i komentari o sadržajima članaka dobrodošli su. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške kako bi se postojeći članci učinili što boljima i sveobuhvatnijima.