Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Istaknuti članak

Snježno kraljevstvo

Režiseri i producent filma na premijeri

Snježno kraljevstvo (engleski: Frozen), također poznat kao Zaleđeno kraljevstvo, jest američki muzičko-fantastični računarsko animirani 3D film kompanije Walt Disney Animation Studios koji je objavio Walt Disney Pictures, te 53. animirani film Disneyja. Film je inspirirala "Snježna kraljica", bajka iz 1844. autora Hansa Christiana Andersena. Film prati Princezu Annu na putu kroz kraljevstvo Arendella da pronađe svoju sestru, Kraljicu Elsu, nakon što Elsa slučajno prekrije cijelo kraljevstvo ledom kad izgubi kontrolu svoje čarolije.

Scenarij filma napisala je Jennifer Lee, i film je bio odobren 2011. Lee je također režirala film uz Chrisa Bucka. Glasove glavnim likovima posuđuju Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad, i Santino Fontana. Kompozitor pjesama bio je Christophe Beck, dok su pjesme napisali Robert Lopez i Kristen Anderson-Lopez.

Slika dana

A man carries a huge hammerhead through the streets of Mogadishu.jpg
Muškarac nosi ogromnu ajkulu čekićarku kroz ulice Mogadiša, Somalija.
Nedavni događaji

Vijesti

Plakat filma Kuda ideš Aida?

Citat dana

Najiskrenije su one suze koje lijemo sami nad sobom.

William Shakespeare

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno postoji više od 50 miliona članaka na više od 300 jezika, od kojih je 85.603 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć, na kojima je objašnjeno kako se počinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Dosad je na Wikipediji na bosanskom jeziku 132.288 korisnika napravilo račun, a od toga je 211 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih područja. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i Vi možete pomoći.

Rasprave i komentari o sadržajima članaka dobrodošli su. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške kako bi se postojeći članci učinili što boljima i sveobuhvatnijima.