Idi na sadržaj

Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Istaknuti članak

Ascomycota

Sarcoscypha coccinea
Sarcoscypha coccinea

Ascomycota (grč. ἀσκός – askos = torba), cjevaste gljive ili mješinarke, najveće su koljeno u carstvu gljiva (Fungi). Imenovane su po karakterističnim reproduktivnim strukturama, cjevastim askusima. U ovu skupinu pripadaju mnogi kvasci i plijesni, ali i jestive gljive kao što su vrganji, i tartufi. Najvjerojatnije su sestrinska skupina gljiva Basidiomycota i s njima tvore takson Dikarya. Većina gljiva bez spolnih stadija u životnom ciklusu (Deuteromycota), koje su ranije stavljene u neovisnu skupinu, sada se mogu svrstati u cjevaste gljive pomoću molekulsogenetičkih podataka.

Procjenjuje se da askomikote uključuju oko 2.000 identificiranih rodova i 30.000 vrsta.

Slika dana

Panorama vještačkog Kečutskog jezera u Armeniji.
Nedavni događaji

Vijesti

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.
Na današnji dan

14. juni

Che Guevara
Obližnji datumi:

Citat dana

Ne vjeruj onima koji mnogo govore o svojoj pravednosti.

Friedrich Nietzsche

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno postoji više od 50 miliona članaka na više od 300 jezika, od kojih je 93.562 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć, na kojima je objašnjeno kako se počinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Dosad je na Wikipediji na bosanskom jeziku 161.970 korisnika napravilo račun, a od toga je 168 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih područja. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i Vi možete pomoći.

Rasprave i komentari o sadržajima članaka dobrodošli su. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške kako bi se postojeći članci učinili što boljima i sveobuhvatnijima.