Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
slobodnu enciklopediju koju svako može uređivati.
Trenutno ima 81.191 članak na bosanskom jeziku.

Odabrani članak mjeseca

Prijatelji je američka humoristička televizijska serija koja prati živote grupe od šest osoba u 20-ima i 30-ima, tri muškarca i tri žene, koji žive zajedno na Manhattanu u New Yorku. Njeni su autori David Crane i Marta Kauffman. Snimljeno je 10 sezona, a prikazivana je na NBC-ju od 22. septembra 1994. do 6. maja 2004. Producirala ju je kompanija Bright/Kauffman/Crane Productions, u saradnji s Warner Bros. Televisionom. Prvobitni izvršni producenti bili su Kevin S. Bright, Kauffman i Crane.

Kauffman i Crane počeli su razvijati Prijatelje pod naslovom Insomnia Cafe u novembru i decembru 1993. Predstavili su ideju Brightu, a zatim zajedno otišli do tadašnjih čelnih ljudi NBC-ja i prezentirali im premisu serije na sedam stranica. Nakon nekoliko izmjena scenarija, uključujući i naslove Six of One i Friends Like Us (Prijatelji poput nas), serija je konačno nazvana jednostavno Prijatelji.

Serija je snimana u studijima kompanije Warner Bros. u Burbanku (Kalifornija). Svih 10 sezona Prijatelja bilo je među 10 najgledanijih televizijskih programa godine, a u konačnici je za vrijeme prikazivanja osme sezone serija zasjela na prvo mjesto gledanosti. Posljednju epizodu gledalo je približno 52,5 miliona Amerikanaca, što ju je učinilo petom najgledanijom posljednjom epizodom televizijskih serija u historiji i najgledanijom televizijskom epizodom u prvoj deceniji 21. stoljeća. (Više...)

Slika dana

Uredi

Aktuelno

Uredi

Vijesti

Satelitski snimak Južne Amerike

20. august

  • Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE), u Brazilu je od januara ove godine izbilo više od 80.000 požara, od toga pola u Amazoniji (na slici).

16. august

13. juli

  • Sa ruskog kosmodroma Bajkonur lansiran rusko-njemački visokoenergetski svemirski teleskop Spektr-RG. Misija teleskopa je istraživanje rendgenskih izvora u svemiru.

5. juli

  • Zemljotres magnitude 7,1 Richterove skale pogodio je američku saveznu državu Kaliforniju. Epicentar se nalazio kod gradića Ridgecrest, oko 200 km sjeverno od Los Angelesa. Bio je to najsnažniji zemljotres u ovoj saveznoj državi u posljednjih devet godina.

17. juni

Na današnji dan

Dostoevsky.jpg

Međunarodni dan tolerancije

Citat dana

Border left.svg
Mi smo dvosjekli mačevi: svaki put kad oštrimo svoju vrlinu brusi se i naš porok.

Henry David Thoreau

Border down.svg

Sadržaj

Wikimedia-logo.svg

Wikimedia Fondacija omogućava tehničku, finansijsku i pravnu osnovu Wikipedije. Wikimedia omogućava još nekoliko slobodnih Wiki projekata na raznim jezicima:

q:Početna strana Wikicitat
Kolekcija slobodnih citata
wikt:Početna strana Wikirječnik
Slobodan rječnik
Wikispecies:Početna strana Wikivrste
Katalog živih vrsta
:n:Početna strana Wikivijesti
Slobodan izvor vijesti
:s:Početna strana Wikiizvor
Slobodna biblioteka
commons:Početna strana Wikimedia Commons
Zajedničko skladište
v:Wikiversity Wikiversity
Wikiverzitet
b:Početna strana Wikiknjige
Slobodne knjige i priručnici
meta:Početna strana Meta-Wiki
Koordinacija svih Wiki projekata
d:Wikidata:Početna strana Wikipodaci
Slobodna baza znanja