Černobilj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Okolina Černobilja. Snimljeno sa Ruske orbitalne stanice MIR 1997. godine
Za nuklearnu nesreću vidjeti Černobilska katastrofa

Černobil, Černobilj (ukrajinski: Чорнобиль, ruski: Чернобыль) grad je na sjeveru Ukrajine, u Kijevskoj oblasti, udaljen 15 km od granice sa Bjelorusijom. Černobilj je bio centar Černobiljskog rejona. Leži na rijeci Pripjat, jednoj od pritoka Dnjepra.

U noći 25. - 26. aprila 1986. dogodila se u susjednom gradu Pripjatu nuklearna katastrofa, poznata kao Černobilska katastrofa. Iz oblasti je evakuisano preko 100.000 stanovnika. Grad je danas napušten i nalazi se u centru zabranjene zone. Ipak, u gradu i okolini, od nekadašnjih 3.500, i danas živi oko 400 ljudi koji nisu željeli da napuste oblast.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi zapisi o Černobilju potiču iz 1193. godine. Godine 1362. mjesto su zauzeli Litvanci. Po osnivanju Lublinske unije 1569. između Litvanije i Poljske Černobilj dospijeva u posjed poljskog kralja, da bi nakon podjele Poljske 1793. zajedno sa istočnom Ukrajinom pripao Rusiji.

Od 1918. do 1991. Černobilj je u sastavu SSSR; od raspada SSSR-a 1991. Černobilj je u sastavu Ukrajine.