Gestapo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Gestapo (Geheime Staats Polizei- tajna državna policija) je bio pored SS i SA jedan od najjačih instrumenata vlasti nacističke Njemačke.

Historija[uredi | uredi izvor]

Gestapo proizilazi iz potreba za jednim unutrašnjim aparatom pri borbi protiv, sa gledišta nacista, druge kolone unutar Njemačke. U osnovi se bavi kontrašpijunažom ali i tjeranjem i hapšenjem nenacističkih elemenata te židova unutar njemačke i osvojenih teritorija. Do 1939. se nalazi u sastavu ministarstva unutrašnjih poslova da bi pri izbitku rata postala manje više samostalna institucija pod vodstvom Heinrich Himmlera.

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: