Idi na sadržaj

Library of Congress Control Number

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa LCCN (identifikator))

Library of Congress Control Number (Kontrolni broj Kongresne biblioteke, LCCN) je serijski zasnovan sistem numeracije katalogizovanih zapisa u Kongresnoj biblioteci, u Sjedinjenim Državama. Nije povezana sa sadržajem nijedne knjige i ne treba je miješati sa klasifikacijom Kongresne biblioteke (LCC).

LCCN sistem numerisanja je u upotrebi od 1898. godine, kada je akronim LCCN prvobitno označavao broj kartice Kongresne biblioteke.[1][2] Također se naziva i kataloški broj kartice Kongresne biblioteke, između ostalog. Kongresna biblioteka pripremila je kartice sa bibliografskim informacijama za svoj bibliotečki katalog i prodavala bi duplirane komplete kartica drugim bibliotekama za upotrebu u njihovim katalozima. Ovo je poznato kao centralizovana katalogizacija. Svaki set kartica je dobio serijski broj kako bi se lakše identificirao.

Iako je većina bibliografskih informacija sada elektronski kreirana, pohranjena i dijeljena s drugim bibliotekama, još uvijek postoji potreba da se identifikuje svaki jedinstveni zapis, a LCCN nastavlja da obavlja tu funkciju.

Bibliotekari širom svijeta koriste ovaj jedinstveni identifikator u procesu katalogizacije većine knjiga koje su objavljene u Sjedinjenim Državama. Pomaže im da dođu do tačnih kataloških podataka (poznatih kao kataloški zapis), koje Kongresna biblioteka i treće strane stavljaju na raspolaganje na webu i putem drugih medija.

U februaru 2008. godine, Kongresna biblioteka je kreirala LCCN Permalink uslugu, pružajući stabilan URL za sve kontrolne brojeve Kongresne biblioteke.[3][4]

Format[uredi | uredi izvor]

U svom najelementarnijem obliku, broj uključuje godinu i serijski broj. Godina ima dvije cifre od 1898. do 2000. godine i četiri cifre koja počinje 2001. godine. Tri dvosmislene godine (1898, 1899 i 1900) razlikuju se po veličini serijskog broja. Postoje i neke posebnosti u brojevima koji počinju sa "7" zbog eksperimenta primijenjenog između 1969. i 1972. koji je dodao kontrolnu cifru.[2]

Serijski brojevi su dugi šest cifara i trebaju uključivati vodeće nule.[5] Vodeće nule koje popunjavaju broj su noviji dodatak formatu, tako da će mnoga starija djela prikazati manje pune kodove. Crtica koja se često vidi kao razdvajanje godine i serijskog broja nije obavezna. Nedavno je Kongresna biblioteka naložila izdavačima da ne stavljaju crticu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Types of Numbers Found in LC Catalog Records". catalog.loc.gov. Pristupljeno 18. 1. 2021.
  2. ^ a b "Structure of the LC Control Number". Network Development and MARC Standards Office. Library of Congress. 16. 6. 2006. Pristupljeno 18. 1. 2021. Greška kod citiranja: Neispravna oznaka <ref>; naziv "structure" definiran je nekoliko puta s različitim sadržajem
  3. ^ "Library of Congress Update for 2008 ALA Annual Conference: January-May, 2008". Arhivirano s originala, 28. 8. 2017.
  4. ^ "LCCN Permalink Frequently Asked Questions". Library of Congress. Pristupljeno 18. 1. 2021.
  5. ^ "The LCCN Namespace". Network Development and MARC Standards Office. Library of Congress. 10. 11. 2003. Pristupljeno 18. 1. 2021.