Idi na sadržaj

Misija New Worlds

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa New Worlds Mission)
Starshade sa svemirskom opservatorijom tokom raspoređivanja
Video demonstracija

Misija New Worlds je predloženi projekat koji se sastoji od velike okultne leteće formacije dizajnirane da blokira svjetlost obližnjih zvijezda kako bi se promatrale njihove egzoplanete u orbiti. Posmatranja bi se mogla obaviti postojećim svemirskim teleskopom, moguće svemirskim teleskopom James Webb, ili namjenskim optičkim teleskopom vidljivog svjetla koji je optimalno dizajniran za zadatak pronalaženja egzoplaneta. Preliminarni istraživački projekat finansiran je od 2005.[1] do 2008. od strane NASA Instituta za napredne koncepte (NIAC), a predvodio ga je Webster Cash sa Univerziteta Kolorado u Boulderu u saradnji sa Ball Aerospace & Technologies Corp., Northrop Grumman, Southwest Research Institute i drugi. Od 2010. godine projekt je tražio dodatno finansiranje od NASA-e i drugih izvora u iznosu od otprilike 3 milijarde američkih dolara, uključujući vlastiti teleskop od četiri metra,[2] ili 750 miliona dolara za jedno zvjezdano sjenilo koje će se koristiti sa svemirskim teleskopom James Webb.[3] Ako se finansira i pokrene, radila bi pet godina.

Žuti krug predstavlja zvijezdu, čiju svjetlost blokira okultator. Plavi krug predstavlja planetu, čija svjetlost neometano prolazi do posmatrača.

Cilj misije New Worlds je blokiranje svjetlosti koja dolazi od obližnjih zvijezda pomoću okultatora. Ovo bi omogućilo direktno posmatranje planeta u orbiti. Okulter bi bio veliki pločasti disk koji bi letio hiljadama kilometara duž linije vida. Disk bi vjerovatno bio nekoliko desetina metara u prečniku i stao bi unutar postojećih potrošnih lansirnih vozila i bio bi raspoređen nakon lansiranja.

Umjetnička vizija koja prikazuje obris okultera ispred svemirskog teleskopa, sa stilski dodanim egzoplanetima u orbiti (ne u mjerilu)

Reference[uredi | uredi izvor]

 

  1. ^ CU Proposal To Image Distant Planets Is Funded For Second Round Of Study Error in Webarchive template: Empty url.
  2. ^ The New Worlds Observer Arhivirano 18. 11. 2016. na Wayback Machine. (PDF) Dr. Webster Cash. University of Colorado, Boulder 2010.
  3. ^ New Worlds Technology Development for the New Worlds Observer Error in Webarchive template: Empty url., (PDF) Dr. Webster Cash. University of Colorado, Boulder 2011.