Razlika između verzija stranice "RuPaul's Drag Race"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Napravljeno prevođenjem stranice "RuPaul's Drag Race"
(Nema razlike)

Verzija na dan 18 februar 2018 u 01:14

RuPaul's Drag Race
ŽanrReality show
RežiserNick Murray
Suci
Kompozitor muzičke temeRuPaul
Uvodna tema"RuPaul's Drag Race" theme (season 1–present)
Završna tema"Cover Girl (Put the Bass In
PorijekloUnited States
Originalni jezikEnglish
Br. sezona9
Br. epizoda117 (spisak epizoda)
Produkcija
Izvršni producenti
  • Fenton Bailey
  • Randy Barbato
  • Tom Campbell
  • RuPaul
  • Steven Corfe
  • Pamela Post
  • Mandy Salangsang
  • Chris McKim
KamermanMultiple
Trajanje42–60 minutes
Produkcijska kompanijaWorld of Wonder
DistributerPassion Distribution
Emitiranje
Originalna mreža
Format slike
PremijeraFebruary 2, 2009 (2009-02-02)
Emitiranje– present (present)
Hronologija
Povezano
Vanjski linkovi
Veb-sajt


RuPaul's Drag Race (bosanski: RuPaulova drag utrka) je američkatelevizijska emisija u produkciji kompanije World of Wonder za kablovski TV kanal Logo TV, a počevši od devete sezone, za VH1. Emisija prati američkog drag umjetnika RuPaula u potrazi za "sljedećom američkom drag superzvijezdom"[1]. RuPaul je moderator, mentor i glavni član sudijskog žirija u ovoj emisiji dok se takmičari u emisiji svake sedmice suočavaju s novim izazovima. Sudijski žiri kojeg čine RuPaul, Michelle Visage, Ross Mathews, Carson Kressley te brojni drugi gostujući suci daju kritike na napredak takmičara tokom cijelog takmičenja. Naslov emisije je igra riječi na engleskom jeziku i to kroz spajanje riječi "drag queen", što je naziv za muške izvođače koji nastupaju u odjeći koja se tipično smatra ženstvenom, odnosno, ženskom i riječi "drag racing", što je naziv za utrke ubrzanja. Uvodna špica emisije kao i pjesma "Drag Race" sadrže stoga tematiku utrka ubrzanja.


RuPaul's Drag Race je snimljena u devet sezona te je inspirisala spin-off emisije RuPaul's Drag U i RuPaul's Drag Race: All Stars. Emisija je postala najgledaniji televizijski program na Logo TV-u,[2] te se prikazuje međunarodno, uključujući i u Australiji, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Holandiji. RuPaul je 2016. godine osvojio nagradu Emmy za najboljeg moderatora reality programa ili reality takmičarskog programa, dok je emisija osvojila medijsku nagradu američkog LGBTQ udruženja GLAAD u kategoriji najboljeg reality programa. Emisija je također bila nominirana za četiri Televizijske nagrade po izboru kritičara. U aprilu 2017. godine je najavljeno da je emitiranje RuPaul's Drag Race produženo i u desetu sezonu a u januaru 2018. objavljen je poziv za kasting jedanaeste sezone emitiranja[3].

Reference

  1. ^ Hughes, Scarlett (May 16, 2008). ""RuPaul's Drag Race"!". Right TV. Right TV. Pristupljeno October 12, 2011. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "For 'RuPaul's Drag Race' Mainstream Is Jumping the Shark". Entertainment Tonight.
  3. ^ "RuPaul's Drag Race Season 11: Now Casting!". WOWPresents YouTube Channel.