Jakobinska diktatura: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjena 3 bajta ,  prije 15 godina
nema sažetka izmjene
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
No edit summary
No edit summary
Prvi [[ustav]] Francuska je dobila [[1791]]. godine. Prema ovom ustavu Francuska je bila ustavna, [[parlament]]arna [[monarhija]] u kojo je narod izvor suvereniteta. [[Kralj]] je postao najviši državni službenik sa platom milion lihvara godišnje. U slučaju veleizdaje mogao je biti zbačen sa vlasti. Birao je visoke vojne i civilne službenike koji nisu odgovorni njemu nego zakonodavnoj skupštini.
 
Donošenjem ustava ustavotvorna skupštinaskupćina je prestala sa radom,a zamjenila ju je zakonodavna skupštinaskupćina. U radu skupštineskupćine su se izdvajale dvije grupe:žirodinci i jakobinci.
 
Prvi su svoje političke ideje temeljili na odredbama prvog francuskog ustava. Zastupali su interes bogatih građana.
 
Drugi su tražili produženje revolucije da bi se odbranili od unutrašnje reakcije i spoljne kontrarevolucije. Pobunom od [[31. maj]]a do [[2. juli|2. jula]] [[1739]]. godine jekobincijakobinci su postali vodeća snaga u Frabcuskoj. Formirali su Komitet javnog spasa pod vođstvom [[Maximilien Robespierre|Maximiliena Robespierrea]].
 
Kao pristalice ideje o nastanku revolucije, [[Jakobinci|jakobinci]] su počeli obračun sa pristalicama kralja. Državu je zahvatio građanski rat u kome započinje primjena terora da bi se osigurala vlast. Posebno je izražen jakobinski teror protiv političkih protivnika. [[Jakobinci]] su provelo niz reformi, ukinut je feudalizam, kršćanstvo je zamjenjeno kultom razuma, uveden je revolucionarni kalendar, formiran je revolicionarni sud koji je za mjesec dana osudio na smrt 1350 ljudi. Veliki broj plemića se našao pod udarom jakobinske političke struje. Za to vrijeme žirodinci pripremaju prevrat koji je izvršen u julu [[1794]]. godine. [[Maximilien Robespierre|Robespierre]] je giljotiran, a vlast preuzimaju žirodinci. Oni na vlast dovode bogati sloj ljudi. Ovaj događaj u historiji je poznat kao Termidorski prevrat ili teror.
69

izmjena

Navigacija