Razlika između izmjena na stranici "Jakobinska diktatura"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
nema sažetka izmjene
m
== Historija ==
 
Prvi [[ustav]] Francuska je dobila [[1791]]. godine. Prema ovom ustavu Francuska je bila ustavna, [[parlament]]arna [[monarhija]] u kojo je narod izvor suvereniteta. [[Kralj]] je postao najviši državni službenik sa platom milion lihvara godišnje. U slučaju veleizdaje mogao je biti zbačen sa vlasti. Birao je visoke vojne i civilne službenike koji nisu odgovorni njemu nego zakonodavnoj skupćiniskupštini.
 
Donošenjem ustava ustavotvorna skupćinaskupština je prestala sa radom, a zamjenila ju je zakonodavna skupćinaskupština. U radu skupćineskupštine su se izdvajale dvije grupe: žirondinci i jakobinci.
 
Prvi su svoje političke ideje temeljili na odredbama prvog francuskog ustava. Zastupali su interes bogatih građana.
 
Kao pristalice ideje o nastanku revolucije, [[Jakobinci|jakobinci]] su počeli obračun sa pristalicama kralja. Državu je zahvatio građanski rat u kome započinje primjena terora da bi se osigurala vlast. Posebno je izražen jakobinski teror protiv političkih protivnika. [[Jakobinci]] su provelo niz reformi, ukinut je feudalizam, kršćanstvo je zamjenjeno kultom razuma, uveden je revolucionarni kalendar, formiran je revolicionarni sud koji je za mjesec dana osudio na smrt 1350 ljudi. Veliki broj plemića se našao pod udarom jakobinske političke struje. Za to vrijeme žirondinci pripremaju prevrat koji je izvršen u julu [[1794]]. godine. [[Maximilien Robespierre|Robespierre]] je giljotiran, a vlast preuzimaju žirondinci. Oni na vlast dovode bogati sloj ljudi. Ovaj događaj u historiji je poznat kao Termidorski prevrat ili teror.
 
 
[[Kategorija:Francuska revolucija]]
 
 
[[de:Jakobinische Diktatur]]
26.712

izmjena

Navigacija