Razlika između izmjena na stranici "Razgovor s korisnikom:HarunB"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 41.736 bajtova ,  prije 12 godina
Uklanjanje cjelokupnog sadržaja stranice
(Uklanjanje cjelokupnog sadržaja stranice)
Moj talk page.
 
 
dobro gospodine Asime, zbog čega je blokiran splitski festival kad vam je jasno da pravi autor trazi zastitu svojih prava. Zar je u Americi dopustena kradja tuđeg autorskog rada.
Javite mi se
 
Gospodine Asime, molim Vas kakva je to potraga o tome tko sam i što sam i zašto objavljujete stvari za koje nisam dao dopuštenje da se javno objavljuju. Molim Vas pitajte Emira moj mail i javite mi se. Ovo prelazi sve granice pristojnosti. Ja sam uljudno zatražio zaštitu svojih autorskih prava a Vi me tu razapinjete i štite prepisivače. Molim Vas urazumite se i izbrišite prepiske između Vas i Emira koje se odnose na moju primjedbu.Činite štetu mom imenu, a ja ni kriv ni dužan. Javite mi se odmah na moj osobni mail. A to što ste našli da sam bio glavni urednik časopisa - to je prošlost i nije predmet ovog spora.
Pozdrav G.P. Split
 
 
 
 
:Dobro došao :) [[Korisnik:E.B.|E.B.]] 21:58, 10 Aug 2004 (CEST)
 
== Pozdrav iz Slovenije ==
 
Zdravo, Asime! Video sam, da si na slovenačkoj wikipediju kao komentar na uređivanje Ekvadora napisao:
:''Bosanac ponovo. Samo da dodam da vam je wikipedia odlična. Svaka čast.''
Hvala na pohvali - a ako i to nisi bio ti isto ti šaljem pozdrave! Vidim, da je i bošnjačka wikipedija puno napredovala od pre po godine kada sam je počeo pratiti. Skoro svakodnjevno promatram wikipedije iz bivše zajedničke države i obradujem se svakog novo članka, a imam i plan da neke od njih prevedem na slovenački. Svidjeo mi se tvoj članak o Sarajevu na en: i nešto sam već preveo, a nešto mi je još ostalo. Lep pozdrav! --[[Korisnik:Romanm|Romanm]] 22:21, 11 Aug 2004 (CEST)
 
Zdravo, tudi sam se pridružujem Romanu pri pozdravih. kar bi dodaj je, da sem v članku o [http://sl.wikipedia.org/wiki/Ekvador Ekvadorju]] nazaj popravil španščino, pisano z malo, ker je tako najbolj prav glede na zapis tabele. {Pisao bi i u nekom srpskohrvatskom pseudo jeziku, ali ga ne znam toliko dobro, pa zato bolje da pišem na rodnom slovenačkom.} Lep pozdrav v Bosno. [http://sl.wikipedia.org/wiki/Uporabnik:XJamRastafire XJam]
 
----
Asime, vidim da si postavio članak [[Nju Jork]]. Na community portalu si ranije bio napisao:
:"Imena koja se pišu latinicom ili čirilicom, neka se prevode kako se piše u njihovom jeziku. Tako, Bill Clinton članak bi bio "Bill Clinton". U svim drugim pismima nek se zovu tako kako bi se reklo u našem. Tako محمد članak bi bio "Muhamed".
Hoćemo li onda sve da da podomaćimo (Nju Jork, Bil Klinton) ili...? Meni je svejedno da li je [[Nju Jork]] ili [[New York]], ali bi bilo fino kad bi bili doslijedni. [[Korisnik:E.B.|E.B.]] 17:02, 10 Sep 2004 (CEST)
 
==Adminship==
 
Hi Asim, why don't you ask for administrative rights. There is a hell of pages that must be deleted, and it seems that you're very active in this Wikipedia. Look [[:meta:Requests for permissions|here]]. --[[Korisnik:Webkid|Webkid]] 01:43, 17 Sep 2004 (CEST)
==Livno==
Asime, izmjene clanka o Livnu su u zadnjih par mjeseci bile gotovo svakodnevne i u tom mini-ratu izmedju uredjivaca clanak je postao jedan od najdetaljnijih na Wikipediji. Mnogo puta sam bio u iskusenju da zakljucam clanak i sprijecim njegove dalje izmjene, ali sam uglavnom odolijevao jer vjerujem da samo direktnim sukobom misljenja mozemo doci do kvaliteta (primjer clanka o Starom Mostu). Stoga mislim da bi mozda bilo dobro da se clanak o Livnu mozda ipak otkljuca i dozvoli mu se da se razvija onako kako zajednica zeli.
[[Korisnik:Pingos|Pingos]] 07:21, 5 Oct 2004 (CEST)
 
==Čestitke==
 
Vidjevši da niko nema primjedbi na vaše naimenovanje za administratora, dodijelio sam vam administratorska prava par dana prije isteka roka. Čestitam, i želim vam mnogo uspjeha u radu.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Asime, zelim da kazem da mi Mir Harven konstantno brise clanke, i da propagira stavove Franje Tudjmana i Herceg-Bosne. Ja sam napisao clanak na bazi dokumenata o cinjenica u Gornjem Vakufu tokom rata, i naveo imena i prezimena aktera zlocina i zrtava.
 
Medjutim, ustasa kroji stavove na bosanskoj wikipediji po svome, i brise mi clanke. Nisam ja kriv sto je Hrvatska izvrsila agresiju na BiH. To je rekao hrvatski general Spegelj. Molim te da banujes ove provokatore, koji mi salju uvrede na moj racun!
 
Kotromanic
-----------------------------------------------------------------------------------------------
 
==E-mail==
 
Asime, molim te provjeri e-mail - poslao sam ti poruku danas [[Korisnik:Pingos|Pingos]] 07:16, 27 Oct 2004 (CEST)
----
*Kao administratoru, hteo bi te obavestiti da sam kandidat za ambasadora srpske Vikipedije na bosanskoj Vikipediji. Da li bi me uputio na vaša pravila za ambasade (veleposedništva) i ambasadore (veleposednike). Nadam se da ćemo imati uspešnu saradnju u slučaju mog izbora. P.S. članak o Livnu bi ipak trebao biti zaključan i napisan sa neutralne tačke gledišta. Srdačan pozdrav,--[[Korisnik:Pokrajac|Pokrajac]] 23:53, 12 Dec 2004 (CET)
 
== Am. građanski rat ==
 
U članku [[Američki građanski rat]] si ime Abraham Lincoln preveo kao Ejbrahem Linkon. Abraham je biblijsko ime koje se kod nas i piše kao '''Abraham'''. A ''Lincoln'' je ''Linkoln''. Čini mi se da je samo problem u imenu slike Abrahama Linkolna. Ako možeš, promijeni ime slike, pošto navodi na link koji nikad niko neće upisati kao ''Ejbrahem''. [[Korisnik:Saša Ćetković|Ninja]] 01:55, 27 dec 2004 (CET)
 
== Gramaticko pitanje ==
 
Jedno gramaticko pitanje. Ako je rijec dzamija dio imena objekta zar ne bi trebalo biti pisano velikim slovom. Tako je barem u engleskoj gramatici Begova Mosque. Ako se ipak pise malim onda bi trebalo promijeniti sve stranice koje nose imena dzamija. Vidi [[Džamije Bosne i Hercegovine]]
:Ako je u imenu džamije riječ ''"džamija"'' '''na prvom mjestu''', samo je tada treba pisati velikim slovom. Znači, piše se ''Begova džamija''. [[Korisnik:Saša Ćetković|Ninja]] 04:08, 4 jan 2005 (CET)
 
 
==Patrolled articles==
 
Asime, koja je fora sa crvenim uksličnicima i "''patrolled articles''"? Da li su tu samo da me obavjeste da je neko drugi već pregledao članak i da je članak validan ili... ? Da li crvene uskličnike vide samo sysop korisnici ili svi registrovani? [[Korisnik:E.B.|E.B.]] 09:24, 5 jan 2005 (CET)
 
:Nisam nija baš siguran, ali mislim da samo sysop korisnici mogi vidjeti te crvene uskličnike jer kad pregledam nedavne izmjene neprijavljen ne vidim ih. [[Korisnik:Asim Led|Asim Led]] 05:32, 6 jan 2005 (CET)
 
::Ja ih vidim, a nisam nikakav faktor ovdje. [[Korisnik:Saša Ćetković|Ninja]] 06:31, 8 jan 2005 (CET)
----
Zdravo Asime! Hteo bi te zamoliti da blokiraš editovanje moje korisničke stranice zbog vandalizma koji se nad njom odvija. Pre toga bi te zamolio da vratiš stari sadržaj. Pozdrav, --[[Korisnik:Pokrajac|Pokrajac - ambasador srpske Vikipedije]] 00:28, 12 jan 2005 (CET)
 
==Molba za unos na moju ličnu stranicu==
 
Zdravo Asime, kao administratora, zamolio bi te da na moju korisničku stranicu (pošto je zaključana) postaviš sledeći sadržaj (samo opcijom cut/paste, izuzimajući zagradice koje sam postavio na interwiki link):
*Hvala
----
{| style="border:1px solid #8888aa; background-color:#f7f8ff;padding:5px;font-size:88%;"
| '''Dobrodošli!''' Ja sam Poki, ambasador srpske Wikipedije. Sve što mi imate poručiti, možete postaviti na odeljak za diskusiju moje stranice na srpskoj Wikipediji. Pitanja i kritike su dobrodošli.<center>
|'''Welcome''' to the personal page of Poki, Serbian Wiki ambassador on Bosnian Wikipedia. If you have any announcements or questions you are invited to post them on the discussion page of my article on Serbian Wikipedia.<center>
|}
 
[([sr:Корисник:Покрајац])]
----
--[[Korisnik:Pokrajac|Pokrajac - ambasador srpske Vikipedije]] 23:07, 31 jan 2005 (CET)
----
 
==Prijedlog za Gornji Vakuf i Livno==
Amire, našao sam bolju sliku Gornjeg Vakufa (nema nikakvih simbola), mislim da je OK što se tiče autorskih prava... Pošto je ovaj članak o Vakufu, solidan, ali ima pravopisnih i gramatičkih grešaka i nekih rogobatnih rečenica, volio bih ga doraditi. Ako ne sad, onda ti uploaduj sliku, jer je stavljena zabrana na članak, pa zato ja to ne mogu uraditi... Također i ona primjedba na Livno, još uvijek stoji: "balkanski" grad...jer nema smisla da se BH gradovi nazivaju na taj način, ako bi se tom logikom išlo na kraju bi od Livna postao grad univerzuma (space city :)..., Mir Harven se također složio da je to besmisleno, a vjerujem da su i ostali saglasni...[[Korisnik:Emir Arven|Emir Arven]] 14:59, 1 feb 2005 (CET)
 
== Deleted pages ==
 
Thank you for your cooperation in deleting nonsense pages. I think it is quality that should always be to the fore, not quantity. I'll do my best to assist the Bosnian ''slobodne enciklopedije''. :) --[[Korisnik:Webkid|Webkid]] 22:02, 25 feb 2005 (CET)
 
:I suggest that you write at [http://mail.wikipedia.org/mailman/listinfo/foundation-l the mailing list] so as to inform the community about the logo issue. I'm actually having fun with the Bosnian Wikipedia, because it's interesting to me to try to read Slavic languages without knowledge of the languages themselves. Are you capable of reading Cyrillic, by the way?
----
Molim te pogledaj Kahfanu i napiši svoje mišljenje. Već je napravljen kanal [irc://irc.freenode.net/sr.wikipedia #balkan.wikipedia]. O ovome će biti obaveštene i ostale balkanske Wikipedije. Pozdrav, --[[Korisnik:Pokrajac|Pokrajac - ambasador srpske Vikipedije]] 14:46, 10 mar 2005 (CET)
 
== Sarajevo ==
 
Thank you for your comment. I just made a [[:bg:Сараево|stub]] some minutes ago. :) --[[Korisnik:Webkid|Webkid]] 09:54, 31 mar 2005 (CEST)
 
==April==
 
Asime primjetio sam da si predlozio "Hrvatski jezik" kao odabrani clanak za mjesec april. Da li postoji odredjeni razlog zasto bas april. Naime mislim da bi bilo interesantno to staviti pod uslovom ako se dogovorimo sa hrvatskom wikipedijom da na primjer za mjesec maj objave clanak mjeseca o [[Ferhat-Pašina Džamija|Ferhadiji]] na hrvatskoj wiki (ako imaju isti sistem). Nekako bi to doslo kao kulturna razmjena. --[[Korisnik:Dado|Dado]] 21:35, 1 apr 2005 (CEST)
 
== Imenovanje Namespaces (nejmspejsa) ==
Ukoliko imamo namjeru da upotrijebljavamo bosanske nazive za Namespace, zamolio bih te da se što prije angažuješ na njihovom prijevodu.
Problem leži u tome da i kategorije bivaju linkovane od strane drugih Wikipedia, pa bi naknadnom izmjenom svi linkovi bili pogrešni. Isto važi i za ketegorisane članke u okviru same bosanske Wikipedije.--[[Korisnik:Bosnawi|Bosnawi]] 10:12, 13 apr 2005 (CEST)
 
== Slika Image:4Nivo2.PNG ==
 
Asime da li znas historiju ove slike (mape) [http://bs.wikipedia.org/wiki/Image:4Nivo2.PNG]
Pitaju me na engleskoj Wiki odakle potice revizija te mape koju sam prepravio da prikaze Bosansku Krajinu. Pogledaj [http://en.wikipedia.org/wiki/Image:4Nivo3_BK.png]--[[Korisnik:Dado|Dado]] 19:13, 10 maj 2005 (CEST)
 
== Balkan NPOV ==
 
S ciljem bolje preglednosti diskusija premještena na [[Wikipedia:Balkan NPOV]]. --[[Korisnik:Bosnawi|Bosnawi]] 10:23, 19 maj 2005 (CEST)
 
== Community portal ==
 
Pozdrav Asime, video sam na Meti da te interesuje menjanje Community portal u Vrata Zajednice, ovo se može uraditi tako što ćeš promeniti [[МеdijaViki:Portal]] u ono što ti odgovara. Srećno --[[Korisnik:Саша Стефановић|Саша Стефановић]] 12:35, 23 maj 2005 (CEST)
----
Nema na čemu i drugi put, negu ukoliko želiš da prevedeš još nešto od interfejsa (interface) možeš to da uradiš na stranici [[Posebno:Allmessages]], uporedi neke delove sa [[:en:Posebno:Allmessages]] ili [[:sr:Posebno:Allmessages]]. Ukoliko imaš nekih pitanja slobodno mi se obrati i biću voljan ukoliko je u mojoj moći da ti pomognem. Srećno --[[Korisnik:Саша Стефановић|Саша Стефановић]] 09:41, 24 maj 2005 (CEST)
 
==Srebrenicki genocid==
 
Asime, posto necu biti puno aktivan sljedecu sedmicu na wikipediji (idem na put), samo da ti kazem da srpski vandali uveliko prepravljaju clanak na engleskoj wikipediji o genocidu u Srebrenici: [1]. Sada se diskusija preselila na talk page, kao i na talk page od jednog administratora Jietse Nisen ili tako nekako.[[Korisnik:Emir Arven|Emir Arven]] 08:30, 16 juli 2005 (CEST)
 
Dobrodosao nazad.
Sto se tice kriticnih clanaka na engleskoj Wiki imam utisak da je trenutno faza "primirja" posto je clanak o Srebrenici zasticen. Obrati paznju na [[Korisnik: Theodosias]] I [[Korisnik: Casandra]] koje ce po svoj prilici biti tesko urazumiti. Misle da su pokupili pamet od nekog Edward S. Herman-a koji svoj kruh jede pisajuci "conspiracy" teorije a koji za razliku od Noam Chomskog (sa kojim je navodno saradjivao) ili Michael Moore-a ne razlikuje dupe od glave. Druga prica se poziva na oficijelni raport UN-a o Srebrenici koji je potpuno razvodnjen u svrhu sacuvanja politickog obraza UN. I sam UN se danas srami tog izvjestaja.
U svakom slucaju znas o cemu se radi. Stara prica sa malo vise benzina. Trebace puno strpljenja sa ovim ljudima a moja je taktika trenutno izolacija. Oni trenutno traze da se bilo s kim prepucavaju a u vatri emocija puno se zna izgubiti (ne samo zivci). --[[Korisnik:Dado|Dado]] 23:23, 20 juli 2005 (CEST)
 
 
Asime, potpuno se slazem da je clanak Genocid u Srebrenici vjerovatno i najbolji clanak na ovoj Wikipediji i sigurno bi trebao da bude odabran. Realnost jeste da ce definitivno biti puno vise vandalizma ako stavimo taj clanak na pocetnu stranu tako da nebih da to radimo dok nemamo dovoljno redovnih korisnika i administratora koji ce se brinuti o vandalizmu. Za sad cu staviti clanak o Kulenovicu a Geonocid u Srebrenici cu prebaciti kao prijedlog za iduci mjesec. Inace ne znam kad bi trebali da dodamo jos jednog administratora. Primjetio sam doprinose korisnika [[Korisnik:Mediteran]] i [[Korisnik:Kal-El]].
 
== I am back too==
 
Evo Asime, da ti se javim. I ja sam tek dosao s puta (ali imam jos neke obaveze). U Sarajevu sam. Da sam znao da ces i ti biti u Sarajevu, mogli smo otici na kafu.
 
Sto se tice wikipedije, kao i uvijek, mnogo vandala. Ne znam sta je s ostalim administratorima E.B. i Pingosom? Ipak sam se nekako snalazio, dok vas nije bilo.
 
Na mojoj talk pageu sam ostavio poziv da mi se javite kako bi napravio yahoo grupu bosanskih wikipedijanaca kako bi se bolje organizovali u radi i komunikaciji.
 
Do sada mi se javio samo Kal-El koji se slaze s mojim prijedlogom.
 
Sta mislis o tome?[[Korisnik:Emir Arven|Emir Arven]] 11:20, 26 juli 2005 (CEST)
 
::::OK, Asime, kontaktiraj me na moj email emirarven@yahoo.com, pa cu ti mejlom napisati detalje kreiranja grupe. Mogu se koristiti i druge adrese, ali posto je grupa yahoo-ova, najbolje mi bilo koristiti tu adresu. Prije svega grupa treba da ima cilj da smo malo vise uigrani, tj. da podijelimo polja naseg interesovanja na wikipediji (ja mogu preuzeti na sebe pravopis, itd.), kao i da prilikom vandalizma na eng. wikipediji mozemo efikasno reagovati.[[Korisnik:Emir Arven|Emir Arven]] 11:08, 31 juli 2005 (CEST)
 
== Slike ==
 
Asime, hvala na ponudi za slike. Naime trebala bi mi slika za clanak o Bosanskoj arhitekturi koja prikazuje klasicni stambeni neboder u BiH (tipican za komunisticku gradnju). Imam utisak da se bavis fotografisanjem pa sam mislio te pitati da li imas nekih fotografija o Ferhadiji dzamiji. Naime ekperimentisem sa foto-grametrijom (Photogrammetry) tehnikom koja se koristi za dekonstrukciju i analizu objekata prema fotografijama. U zadnje vrijeme malo istrazujem detalje Ferhadije kako bi mozda pripremio koji detaljniji nacrt za rekonstrukciju (vjerovatno samo nekih manjih objekata iz kompleksa). Javi ako imas sta sto se vec nemoze pokupiti sa interneta. Pozdrav --[[Korisnik:Dado|Dado]] 23:50, 11 avgust 2005 (CEST)
 
 
Asime, hvala za fotke. Postavio sam dvije u datoteku. Takodjer sam primjetio da slika Avazovih tornjeva je nestala sa engleske verzije Bosanske arhitekture (i sa jos par clanaka). Da li je i to bila tvoja slika i znas li zasto je izbisana. Imas li mozda jos jednu sliku tih tornjeva ili jos bolje ako imas Bosmalov centar. Pozdrav --[[Korisnik:Dado|Dado]] 01:02, 13 avgust 2005 (CEST)
 
== Mapa ==
 
"Ukrao" bih sliku [[:Slika:Vlasimapa.PNG]], i uz malu promjenu stavio je na hr wikipediju. Pošto nema nikakve oznake autorskih prava (odnosno njihove odsutnosti :-), pitam. [[Korisnik:SpeedyGonsales|SpeedyGonsales]] 16:41, 24 avgust 2005 (CEST)
 
== Pocetna Strana ==
 
Asime mozes li da glasas za jedan od clanaka za rubriku "Odabrani clanak mjeseca" i za rubriku "Mozda niste znali" kako bi mogao promjeniti pocetnu stranicu. Meni je inace svejedno koji se odabere --[[Korisnik:Dado|Dado]] 06:17, 1 septembar 2005 (CEST)
 
==Hvala==
 
Asime, vidim da si mi dao administratorkse ovlasti. Hvala! Trudit ću se da pomognem najviše što mogu. Sada mi je cilj da kompletiram članke o svim općinama u BiH koje nedostaju. Nakon toga ću ih pravopisno urediti, jedan po jedan. Mislim da mi trebamo biti prva referenca na netu kada su u pitanju bh. teme, a najkarakterističnije stvari sa naše wiki prebaciti na englesku, kao no 1 wikipediju.[[Korisnik:Emir Arven|Emir Arven]] 00:01, 4 septembar 2005 (CEST)
 
== Lokalizacija interfejsa ==
 
Asime
 
Neko je danas vratio lokalizovani interfejs [[Posebno:Allmessages]] sa bosanske Wikipedije na originalnu (englesku) verziju. Trebalo mi je gotovo sat vremena da napravim ispravke i još uvijek mislim da nisam uspio da sve vratim kako je bilo. Da li znaš šta se desilo i zašto je lokalizacija bila poništena --[[Korisnik:Dado|Dado]] 20:50, 5 septembar 2005 (CEST)
 
== Administracija ==
 
Asime
Imamo malo poteskoca pri aktivnostima svih administratora barem u glasanju za nove. Trenutno po pravilima nebi mogi da potvrdimo ni jednog predlozenog administratora samo zato sto odredjeni nisu dovoljno aktivni da glasaju. Predpostavljam da bi trebali promjeniti pravila da ukoliko administrator nije bio aktivan u zadnjih mjesec dana da nije potreban njegov (njen) glas za ili protiv predlozenog administratora. Promijenicu Kal-El sysop posto ima 3 administrativna glasa (od 4 aktivna). Mozes li pogledati i prijedlog za Mediterana. Trenutno ima 2 admin glasa i 1 korisnicki. Htio bih da budemo po PS-u sa ovim. Pozdrav --[[Korisnik:Dado|Dado]] 17:01, 24 septembar 2005 (CEST)
 
Glupo pitanje: Nemogu naci link za interfejs gdje da promjenim sysop status za korisnike. Mozes li me uputiti. Pozdrav --[[Korisnik:Dado|Dado]] 19:23, 25 septembar 2005 (CEST)
 
Opet ja. Na mjestu na koje si me uputio [http://bs.wikipedia.org/wiki/Posebno:Specialpages] ja nemam opciju da mjenjam status korisnika. Neznam da li sam ikad imao ili se nesto promjenilo u zadnje vrijeme (jer imam utisak da sam prije vidio tu opciju). U kom god slucaju mozes li da podesis status za [[Korisnik:Kal-El]] i [[Korisnik:Mediteran]] na administratore. Ako imas vremena pogledaj zasto ja nemam ove privilegije pa mi javi. Pozdrav --[[Korisnik:Dado|Dado]] 18:43, 26 septembar 2005 (CEST)
 
:::Ja također nemam te opcije, a imao sam. Ne znam da li developeri nešto mijenjaju ili preuređuju.[[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 21:52, 29 septembar 2005 (CEST)
 
 
Asime, Cestitam na clanku o Husein Gradaščeviću koji je trenutno odabrani clanak na engleskoj wiki. Pitao sam se kad ce biti objavljen. Izgleda odlicno. Pozdrav.--[[Korisnik:Dado|Dado]] 05:00, 28 oktobar 2005 (CEST)
 
==Husein-kapetan==
 
Asime, svak čast!!! Vidio sam da ti je članak prošao nominaciju. Samo naprijed, paša! Hem što je članak odličan, hem što je o našem čovjeku. Jedva čekam da ga vidim na glavnoj stranici engleske wikipedije. [[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 21:32, 30 septembar 2005 (CEST)
 
Asime, ja sam ti malo ispravio tvoju stranicu, gdje opisuješ sebe i svoje ciljeve. Izmjene su samo manje prirode. Živio!
 
==Hitno==
 
Asime, posalo sam ti poruku na gmail, hitno je. Pogledaj sto prije, plz. [[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 19:52, 20 oktobar 2005 (CEST)
 
== Početna stranica ==
 
Asime nisam siguran na šta misliš. Znam šta govoriš o produženoj liniji iznad Aktuelnosti koja je opet problem nakon što smo napravili izmjene na stranici. Moram da vidim kako je zadnji put popravljen ovaj problem. Napravi promjene koje si mislio pa ćemo vidjeti kako izgleda ili javi mi još malo o tome jer mi nije sasvim jasno. Pozdrav --[[Korisnik:Dado|Dado]] 22:19, 2 novembar 2005 (CET)
 
 
Porodio sam konacno kod koji je trebao da ispravno formatira rubriku Aktuelno na pocetnoj strani :). Javi ako ima jos problema --[[Korisnik:Dado|Dado]] 04:45, 4 novembar 2005 (CET)
 
== Republika Srpska ==
 
Asime. Mozda si primjetio ali clanak o RS na engleskoj wiki je pod zestokim napadom revizionista ili politickih idealista sa vec poznatom agendom. Formulisao sam sedam cinjenicnih dijelova koji bi se morali navesti na tom clanku. Mozes li pomoci da zajedno napisamo sadrzaj koji bi trebao biti postavljen na taj clanak (na slican nacin kao sto smo to uradili i sa Genocidom u Srebrenici). Ovo su predlozene oblasti. Dopuni po potrebi:
 
# Involvement of RS in Srebrenica genocide commited in its name as defined by ICTY and supporting organizations.
# Involvement of RS in the amount of war crimes commited in its name during the Bosnian War as seen from number of convicts at ICTY
# Involvement of RS in running of concentration/detention camps as they were reported by Human Rights Watch
# Involvement of RS in ethnic cleansing on its territory as it was reported by Human Rights Watch and proven by ICTY and numerous other agencies
# Involevement of RS in destruction of Bosnian-Herzegovinian heritage and culture on the teritory they currently occupy with facts collected by Anex 8 Commision for Protection of National Monuments of Bosnia and Herzegovina
# Dispute about the name, insignia and hymn of RS as the court case is filed with Bosnian Herzegovinian constitutional court and
# Existence of RS as it is disputed through the case filed at the International Criminal Court that accuses Serbia Monte Negro for aggression on Republic of Bosnia and Herzegovina and de facto occupation through an illegal entity.
 
Kontaktiracu jos i Emira i ko god je jos zainteresovan i sposoban za pisanje u engleskom govornom podrucju. Pozdrav. --[[Korisnik:Dado|Dado]] 04:17, 7 novembar 2005 (CET)
 
 
 
Prebacio sam trenutnu verziju RS clanka u svoju [[Korisnik:Dado/Radionica/RS|radionicu]]. Ja svakako mogu malo opsirnije pisati o 5 clanu (gore navedenom) mada cu svakako doprijnijeti i ostalim. Ako hoces da ovo radimo na nekom drugom mjestu i to je OK samo mi javi. Pozdrav --[[Korisnik:Dado|Dado]] 18:37, 13 novembar 2005 (CET)
 
 
Asime. Odlicne dopune na clanak o RS-u. Bojim se samo da ce insinuacije o poredjenju RS sa Velikom Srbijom biti kriticne ali svakako mozemo probati. Postavio sam i neke o polu-dogovorenih stvari za clanak [[:en:Talk:Republika Srpska]] pa vidi kako odgovara onom sto treba reci. Svakako bi trebali koordinirati ova dva clanka. Takodjer konacno sam uspio dovuci i administratora na clanak o Hisoriji RS-a. Panonian se izgleda povukao iz rasprave dok Nikola nije tu vec dva dana pa zato uskoro ocekujem kontru. --[[Korisnik:Dado|Dado]] 04:17, 15 novembar 2005 (CET)
 
 
Asime. Napravio sam manje izmjene na uvodnom dijelu o RS-u. Mislim da je taj segment spreman. Trebamo da sto prije implementiramo tekst u englesku verziju dok jos mogu drzati administratora zainteresovanim. Mozes li prebaciti prvi dio na englesku Wikipediju.
 
Dio o ratu koji se trenutno nalazi na stranici je stilski dosta lose napisan, sto i ja mogu primjetiti iako mi stil pisanja na engleskom nije najbolja strana (bolji sam u crtanju :). To bi trebala biti slijedeca faza.
 
Je si li vidio tekstove na clanku [[:en:Talk:Republika Srpska]]. Imam dobar osjecaj da ce kompletan zahtijev biti prihvacen posto nema daljnjih napada i provokacija mada moramo zadrzati zainteresovanost administratora. Javi ako imas sugestije za dopunu. Pozdrav --[[Korisnik:Dado|Dado]] 16:52, 15 novembar 2005 (CET)
 
Asime. Administratori pripremaju da odkljucaju clanak o RS-u. Imam osjecaj da su tenzije su tamo na samom rubu pa nisam htio da previse guram otkljucavanje. Mozes li pogledati I komentarisati.
Izgleda da napredujemo dobro sa clankom o historiji RS-a. Ne znam da li si planirao jos sta dodati ali bi I to moglo biti uskoro spremno. Pozdrav--[[Korisnik:Dado|Dado]] 15:40, 17 novembar 2005 (CET)
 
Asime, Mislim da sam gotov sa svojim dopunama na clanak [[Korisnik:Dado/Radionica/RS|History of RS]]. Pogledaj da li imas jos nekih komentara ili dopuna pa da I ovo prebacimo na englesku Wiki. Hvala na suradnji. Pozdrav --[[Korisnik:Dado|Dado]] 17:39, 18 novembar 2005 (CET)
 
== Wiki 5000 ==
 
Asime. Pripremio sam grafiku za proslavu 5000-og clanka da na jedan dan promjeni glavni logo ove Wikipedije. [[Korisnik:Dado/Radionica|Pogledaj]] pa javi sta mislis.--[[Korisnik:Dado|Dado]] 06:27, 14 novembar 2005 (CET)
 
::Samo što si stavio zarez gdje ne treba. Treba tačka ili ništa. Ovako si napisao 5, a ne 5000. [[Korisnik:Saša Ćetković|Ninja]] 03:09, 16 novembar 2005 (CET)
 
Asime poslao sam ti email. Tamo sam objasnio neke stvari vezano za en wiki. Pogledaj ako ti nije problem. [[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 19:28, 25 novembar 2005 (CET)
 
==Sumnjivi email==
 
Asime, dobio sam ovaj email u kojem osoba trazi da se kaze identitet Mediterana. Licno mislim da se radi o jos jednoj provokaciji, ali evo mejl cu ovdje ostaviti. Pozvao sam ovu osobu da potkrijepi svoje autorstvo dokazima i da se direkno obrati Mediteranu. --[[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 01:19, 4 decembar 2005 (CET)
 
From: "GORAN PELAIÆ" <goran.pelaic@st.htnet.hr>
To: emirarven@yahoo.com
Subject:
Date: Sat, 3 Dec 2005 23:23:45 +0100
 
''Gospodine Emire, evo sad sam pronasao da ste i Vi administrator, a ja sam ostavio poruku administratoru Mediteran, ali ne putem maila- da mi se hitno javi radi grubog krsenja autorskih prava. Naime autor sam niza tekstova koji se nalaze na bosanskoj Wikipediji i angazirao sam i odvjetnika koji je cijelu stvar pokrenuo prema GNU org. Bez mog dopustenja skidani su tekstovi s interneta i potpisani kao Mediteran. molim vas da mi se hitno javite i kazete tko je MEDITERAN?'' --[[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 01:19, 4 decembar 2005 (CET)
 
Asime evo ja sam mu poslao ove odgovore: --[[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 10:13, 4 decembar 2005 (CET)
 
 
 
Date: Sat, 3 Dec 2005 16:16:21 -0800 (PST)
From: "Emir Arven" <emirarven@yahoo.com> Add to Address BookAdd to Address Book Add Mobile Alert
Subject: Re:
To: "GORAN PELAIĆ" <goran.pelaic@st.htnet.hr>
Gospodine Gorane,
 
''Proslijed cu ovaj mejl Mediteranu, a preporucujem da mu ostavite poruku na njegovoj licnoj stranici, jer prema pravilima Wikipedije morate potvrditi autorstvo konkretnim dokazima (ISBN odredjene knjige, referenca na link i sl.) . Ukoliko se utvrdi da je to tacno tekstovi ce biti uklonjeni, a to definise i sama licenca, naglasavajuci takve situacije, jer bi u protivnom bilo jedno milion tuzbi. S postovanjem, Emir''
 
 
Asime. Konacno sam otvorio novu e-mail adresu za ovakve i slicne potrebe - wikipediadado@yahoo.com. Takodjer bi preporucio da uklonis kontakt informacije of GP posto je sad i to postalo problem. Pozdrav --[[Korisnik:Dado|Dado]] 18:12, 4 decembar 2005 (CET)
 
==Hitno==
 
Asime, dobio sam novi email. Vrlo je hitno. --[[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 20:58, 5 decembar 2005 (CET)
 
== Dijaspora ==
 
Informacije za Chicago sam nasao na jednoj stranici. I meni se cini izuzetno malo te mozda je zaista pogresno ali pokusavam da nadjem bolje izvore. S druge strane ne bih bas da nagadjamo. Svi su brojevi (kao i gradovi) tu naravno za nemilosrdno mjenjanje, dodavanje i oduzimanje. Puno se manipulise sa njima pa se nadam da ako ih barem pocnemo postavljati da ce vremenom postajati sve precizniji. Postoje ideje da se uradi popis Bosanskog stanovnista u US, nesto sto je srpska dijaspora vec obavila. Mozda bi ovo mogao biti neki pocetak.
 
Mislim da se slazem s tobom u vezi Bosnjaka u Sandzaku. Ipak zanima me koliko je BH gradjana odselilo u SCG 1990-ih. --[[Korisnik:Dado|Dado]] 00:01, 7 decembar 2005 (CET)
 
==Email info==
 
Asko brate, poslo sam ti jednu interesantnu info na mejl...Pogledaj kad stigneš. --[[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 19:33, 10 decembar 2005 (CET)
 
==Mejling lista==
 
Asime, kreirao sam mejling lisu za bs Wikipedije, o cemu sam ti govorio ranije. Poslacu ti invitation da pristupis listi, za pocetak ce na listi biti Kal-El, Dado, ti i ja (administratori s kojima sam u kontaktu), kako bismo lakse komunicirali u situacijama kada je to potrebno preko email (autorska prava i sl.) --[[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 15:59, 13 decembar 2005 (CET)
 
== Rat u BiH ==
 
O cemu govoris je jedna iscrpna analiza situacije u svijetu pred pocetak rata u BiH I kako je ta situacija uticala na samu krizu i rat za sta ja mislim da je svakako potrebno napisati. To je inace vrlo opsezna tema koja treba dosta rada I vrlo rado cu raditi na tome. Bojim se samo da takva analiza bi bila izuzetno dugacka (predugacka) za clanak o ratu o BiH i da bi clanak malo izgubio na fokusu. Mogli bi napraviti zaseban clanak kao "daughter article” ovom cije osnovne stavke bi bile opisane u rubrici "Uloga međunarodne zajednice".
 
Nisam siguran da mi sekcija "Uloga međunarodne zajednice" bas izgleda kao produzetak sekcije "Tok rata" ali mozda je to samo meni koji sam previse gledao u ovaj clanak pa mi je sasvim poznat. Mozda bi uvod trebao biti malo snazniji da ne bi bilo zabune. Vjerujem da kad bude bilo vise materijala napisano (koji si gore naveo) da bi ova podjela izgledala puno jasnija (ako sekcija ostane gdje jeste)
 
Shvatam da zelis da vise isprepletes umjesanost Medjunarodne zajednice u konflikt sto ima smisla jer i jesu bili isprepleteni kroz cijeli sukob. Nisam siguran kako to izvesti a da clanak ne postane konfuzan. Predlozi nesto ali imaj u vidu da ovaj clanak bi trebao da se jednom nadje na engleskoj i drugim wikipedijama sto znaci na citaoci nece imati jasnu sliku dogadjaja prije citanja. Moramo biti vrlo pazljivi u organizaciji i preglednosti.
 
Slazem se za slike. Necu ih vise mijenjati i dodavati dok se sadrzaj ne dovrsi. Stavljao sam ih jer je nekako ljepse raditi na clanku kad je i malo slikovit i mozes da primjetis finalni produkt :) . Ostavi link za slike koje izbacis na stranici za razgovor da ih ne izgubimo ili zaboravimo.--[[Korisnik:Dado|Dado]] 23:34, 13 decembar 2005 (CET)
 
== Vandalizam ==
 
Svakako. Vjerujem da je puno vremena izgubio u popravkama. Inace otkrio sam da je sve pocelo od ovog IP 84.73.68.129. Neka osoba u svajcarskoj. Blokiran je na mjesec dana. --[[Korisnik:Dado|Dado]] 18:56, 24 decembar 2005 (CET)
 
 
Zapravo vidim da si se vec pobrinuo IP vandala. Odlicno --[[Korisnik:Dado|Dado]] 19:03, 24 decembar 2005 (CET)
 
== Vandali ==
 
Pa jesam izgubio 1,5 h; ali to nije toliko važno- ja sam potmogao bosanskoj wikipediji i uvijek ću pomoći kada sam na Internetu.<strong>[[Korisnik:Emx|<font color="#FE8621">Emx</font>]]</strong> 19:01, 24 decembar 2005 (CET)
 
== Kategorije > Podkategorije ==
 
Vozdra!
 
Znaš li možda slučajno kako stvaram podkategorije u nekoj kategoriji? Nisam nikako sposoban da nađem način. Hvala na eventualnom odgovoru. --[[Korisnik:Mhare|Haris]] 20:13, 24 decembar 2005 (CET)
 
== Husein G ==
 
Upravu si. Nisam ni primjetio jer sam mislio da je ovo vec bilo prevedeno sa engleske Wiki. Radio sam samo na upotpunjavanju linkova. Mozes li poceti sa prevodom o kojem govoris. Ukljucicu se ubrzo --[[Korisnik:Dado|Dado]] 01:11, 26 decembar 2005 (CET)
 
 
==New email==
 
Harun-beže, imaš novi email od mene...--[[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 21:12, 5 januar 2006 (CET)
 
Harune, evo ti si se interesovao za Mehmed-pasu. Ovdje imas pravo fin tekst od Imamovica: [http://www.geocities.com/famous_bosniaks/MEHMED_PASA_SOKOLOVIC.html] --[[Korisnik:Emir Kotromanić|Emir Kotromanić]] 18:35, 16 januar 2006 (CET)
 
==Milosevic picture==
Hello,
I searched pictures on yugoslavia wars for french Wikipedia and I found this one : [[Slika:Milosevicgovor.PNG]]. Does it have a copyright or is it in public domain ? You can answer in french Wiki at [[fr:Discussion Utilisateur:Felipeh]] or in english at [[en:User talk:Felipeh]].
Good bye
 
== Images copying ==
 
Hello, I found there are no informations about licences in some pictures in bs.wiki, that makes problems with copying them in other wikipedias (like cs.wiki). So I would like, which are the exact licences about them. The problematic image is [http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Livnopolo%C5%BEaj.PNG] an copy of [[Slika:Livnopoložaj.PNG]], others: [http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polo%C5%BEajOp%C4%87inaBile%C4%87a.PNG], [http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polo%C5%BEajOp%C4%87inaIlid%C5%BEa.PNG]
(Write me back at [http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista_diskuse:Aktron#P.C5.AFvod_a_licence_obr.C3.A1zk.C5.AF])
 
--[[Korisnik:84.42.133.240|84.42.133.240]] 15:13, 21 januar 2006 (CET) (Wikipedista:Aktron)
 
== I ja cu ==
 
Zdravo. Ja bih htio i Vama pomagati. I hoću to učiniti ukoliko mogu. Hoćete li pomoći jadnome Židovu s turcizmima?
 
p.s. ne volim svađe i neću se ukačati ni na jednu, vidjet ćete...--[[Korisnik:VKokielov|VKokielov]] 07:08, 25 april 2006 (CEST)
 
== Rješavanje statusa slika ==
<div id="obavještenje" style="width:90%; margin:auto; margin-top: .5em; margin-bottom: .5em; border:
thin solid #DDD; background:white; padding: .3em;">
[[Slika:Nuvola apps important.svg|60px|left]]
<big>Na Wikipediji je u toku akcija '''[[Wikipedia:Rješavanje statusa slika/Objašnjenje zašto ovo|rješavanja statusa slika]] sa nejasnim ili pogrešnim označenim pravnim statusom.'''</big>
 
Molimo vas da sve slike koje ste poslali, a na kojima '''nije označena licenca''', označite odgovorajućom, vodeći računa da ona odgovara pravnom statusu slike - pogledajte [[Wikipedia:Šabloni za slike|spisak šablona za licence]].
 
Kada označavate slike, povedite računa da osim licence '''obavezno''' stavite i link (URL) ka stranici odakle je preuzeta slika; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj ako znate; ako ste vi autor, navedite to kao izvor ('''napomena''': kod snimaka ekrana i skeniranih slika '''vi niste autor''' slike). Ako smatrate da slika ispunjava uslove za poštenu upotrebu koji su navedeni na oznaci za licencu, navedite i '''obrazloženje za tu poštenu upotrebu.'''
 
Spisak slika koje ste poslali, a koje nemaju šablon za licencu, možete vidjeti <span class="plainlinks">[http://tools.wikimedia.de/~daniel/WikiSense/UntaggedImages.php?wikifam=.wikipedia.org&wikilang=bs&order=-num&max=100&img_user_text={{PAGENAME}}&grouped= ovdje]</span>. Ako u sljedećih '''dvije sedmice''' ne riješite licence sa slikama, toga će se prihvatiti zainteresovani korisnici, ili će se slike '''obrisati'''.
 
<span style="color: red; font-size:120%;">'''Napomena:''' Slike koje po završetku akcije sređivanja ne budu imale jasno regulisan pravni status biće obrisane!</span>
</div> --'''[[Korisnik:Emx|<font color="#FE8621">Emx</font>]]''' 16:00, 12 novembar 2006 (CET)
 
== Glasanje ==
 
Molim te glasaj [http://bs.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:%C4%8Car%C5%A1ija#Kandidatura ovdje] za dva prijedloga za CheckUser-e --[[Korisnik:Kal-El|Kal-El]] 15:44, 13 juni 2007 (CEST)
 
== Please change my name ==
 
Please change my name from '''Edmundkh''' to '''EdmundEzekielMahmudIsa''', and then leave me a message in English Wikipedia. Thank you! --[[Korisnik:Edmundkh|Edmundkh]] 10:15, 18 august 2007 (CEST)
 
== izbrisite link fasisticke stranice ==
 
Na stranici ''Bosnjaci'' stavili ste kao dio vanjskih linkova i link www.bosnjastvo.com kao nacionalni bosnjaski sajt i forum, a radi se o profasistickom forumu kojega vodi jedan srbin iz svedske. Molim da ispravite i izbrisete link ka toj stranici.
 
Bosnjastvo.com ne vodi nikakav Srbin iz Svedske nego , kako se izjasnjava, inzinjer Dzafo Pasovic, Priboj na Limu.
U uredjivackoj ekipi su mu Mustafa Spahalic - Dedo, iz Mostara i Osman Destanovic iz sela Dobrushe, Kosovo.,,,svi muslimani koji se izjasnjavaju Bosnjacima, to je antiislamska i antimuslimanska stranica.
 
== Bosnjaci ==
 
Zdravo HarunB!
 
Naseljavanje slavenskih Plemena u susjednim krajevima danasnje BiH tokom 7. stoljeca zabiljezeno je u nekoliko pisanih izvora.
 
-"De Administrando Imperio" od Cara Constantine VII Porphyrogenitus.http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/de_administrando_imperio.htm
i LJETOPIS POPA DUKLJANINA http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/ljetopis_popa_dukljanina_hrvatska_redakcija.htm su najpoznatiji i najdetaljniji.
 
U "De Administrando Imperio" koji je pisan oko 950 g.n.E., je izriciti govor o Hrvatima koji su naseljeni u 11 Zupanija koje se nalaze
izmedu rijeke Cetine na istoku i rijeke Zrmanje na zapadu.
 
Drugo slavensko pleme, Srbi, naseljavaju primorski dio Dalmacije i Hercegovine od rijeke Neretve do grada Draca (Albanija).
Oni naseljavaju i zemlju Srbiju koja ima 6 gradova (Destinikon, Tzernabouskei, Meguretous, Dresneik, Lesnek, Salenes)kao i dva grada(Katera i Desnek) u zemlji Bosona(Bosona-Bosanaca-Bosnjana)ili dijelu Bosona.
 
Medjutim grad Solines u Srbiji je cesto koristen kao Soli(Tuzla)i time uzimano kao dokaz da su slavenska plemena naselila cijelu Bosnu.
 
Bosona nije "zemljica" sa dva grada, Katera i Desnek, nego su dva grada u zemlji Bosona(Bosona-Bosanaca-Bosnjana) naseljena Slavenima.
Bosanci (stanovnici stare Bosne) koriste slavenski jezik jer su bili okruzeni slavenskim Plemenima ali oni sami nisu Slaveni.
 
Najnovija genetska istrazivanja to potvrduju.
Ja prenosim sto sam napisao na "Historiji Bosnjaka":
Na osnovu genetskih analiza objavljenih od Stanford Univerziteta 2004 su stanovnici BiH ( Bosnian-BiH stanovništvo), sa ukupnom procentualnom sumom Haplogrupe I (Hg I) od 42%,na vrhu tabele Evropskog stanovništva. Zatim slijede, Švedska( 40.5%), Norveška( 40.3%), Danska( 38.7%), Slovenija( 38.2), Hrvatska( 38,1), Njemačka( 37.5%) itd..
 
Dio Haplogrupe I (Hg I) čini Haplotip I1b* koji je takodje, cak i svijetski gledano, najzastupljeniji u Bosni i Hercegovini sa 58%.(Bosna - 52.2, Hercegovina 63.83%). Na osnovu mutacije gena I1b*, koji ima najvecu raznolikost na tlu srednjovjekovne Bosne, u trokutu Sarajevo - Maglaj - Tuzla, je starost toga istoga gena procijenjena na +/- 11.000 godina. Time je dokazana autohtonost BiH naroda tj.da oni nastanjuju teritoriju danasnje BiH vec +/- 11.000 godina.
 
Vrijednost mutacije (Haplotype diversity values) je u trokutu Sarajevo - Maglaj - Tuzla -(.929), zatim slijede Česi i Slovaci -(.904), Moldavski Gaugazi -(.900), Estonci -(.867), Hrvati -(.845), Poljaci -(.818), Ukrainci -(.802) te Turci -(.755).
 
2005 objavljuje Oxford Univerzitet (Društvo za Molekularnu Biologiju i Evoluciju) genetsku Analizu južnoistočne Evrope http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/reprint/22/10/1964.pdf.
 
Analizi su susjedovali Naučnici iz Bosne i Hercegovine ( Rifet Terzić, Ivanka Čolak, Ante Kvesić), Hrvatske ( Marijana Peričić, Lovorka Barać Lauc, Irena Martinović Klarić, Branka Janičijević, Igor Rudan, Dan Popović, Pavao Rudan), Srbije i Crne Gore ( Đorđe D. Bajec i Branislav D. Stefanović), Makedonije, Škotske i Estonije.
 
Ovaj Interncionalno priznati rad, za razliku od analize D. Marjanovića, ukazuje da stanovnici Bosne i Hercegovine nisu porijeklom stari Slaveni niti da imaju znacajniji priliv toga gena.
 
Stanovnici Hercegovine sa 63.83% I1b* gena, za razliku od stanovnika Bosne sa 52.2% I1b*, posjeduju nesto vise toga gena ali mutacija toga istoga gena (I1b*) dokazuje da je on nesto mladjeg datuma.
 
Iz gore navedenih Izvora te i mnogih drugih internacionalno priznatih radova koji su analizirani ovih godina od strane Dipl. Biologa J. Apter i Svajcarske firme IGENEA http://www.igenea.com/index.php?content=132&st=238 je Genexpert i posjednica ove firme Inma Pazos dokazala:
 
- Bošnjaci na tlu srednjovijekovne Bosne su potomci Ilira.
 
- Bošnjaci su se kao prvi u ovom dijelu (BiH) naselili i asimiliraju poslije nadolazeće narode ( Slavene, Avare, Hrvate, Srbe ).
 
- Bos. Hrvati su genetski gledano nesto bliži Slavenskim narodima nego Bošnjaci.
 
- Bos. Srbi i Bos. Hrvati su genetski sličniji Bošnjacima nego Srbima ili Hrvatima.
 
- Bošnjaci su nasljednici Ilira, dok su Srbi i Hrvati, genetski gledano, u 5 - 7. stoljecu naseljeni Slaveni.
 
- Gen I1b* je kod Bos. Hrvata nesto brojniji, ali se oni ne mogu vidjeti kao naslijednici Ilira jer je mutacija toga gena mladja nego kod Bošnjaka.
 
 
Naucnici navode da je procenat Slavenskog gena u Bosni i Hercegovini( 15%) manji nego u Njemackoj te da ostalih 85% cine u najvecem broju ilirski, germanski i keltski geni.
 
U susjednoj Hrvatskoj je gen R1a( 34.3% sa mutacijom tipičnom za Slavene ) brojniji od I1b* ( 32.4%). U studiji načinjenoj od strane Hrvatske http://www.cmj.hr/2005/46/4/16100752.pdf je stanovništvo Jadranskih otoka ovaj procenat na bolje izmijenilo ali je studija zbog toga kao i ostalih kontraverzija internacionalno nepriznata.
 
Na području Srbije je otkriveno 29.2% ovoga I1b* gena te 15.9% R1a.
 
Ovi nepobitni dokazi se moraju razraditi i na ovoj Bosanskoj Vikipediji zastititi.
Ja nisam u mogucnosti ovo sve sam razraditi ili bolje reci od Vandalizma cuvati, te vas molim ako imate pitanja ili interese da mi se
obratite .
 
P.S. ovo saljem na sve Administratore.
 
Unaprijed zahvalan[[Korisnik:Kenan-king|Kenan-king]] 20:02, 31 august 2008 (CEST)
2.883

izmjene

Navigacija