Razgovor o datoteci:Emir Kotromanic Bosniak Flag.jpg

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Uz duzno postovanje za Tvoj rad, nije mi jasno otkad je ovo bosnjacka zastava?! Jesam li nesto propustio zadnjih godina? Koliko mi je poznato ovo bi mogla biti nekakva mjesavina mauretanske, alzirske i pakistanske zastave. Bosnjaci imaju svoje zlatne ljiljane na bijeloj podlozi zastave , te zlatni stit polozen poprijeko grba.

Nije ni rečeno da je ovo bošnjačka zastava. Ovo je moja lična vizija zastave, da se mene pita, kako bi trebala izgledati, koju sam stavio na moju stranicu.Emir Kotromanić 02:14, 14 septembar 2005 (CEST)[odgovori]


Ja mislim da je parafraza anžuvinskog grba u grbu Kotromanića Bosanskohercegovački grb, a ne ni jedne nacije posebno. A u heraldici se ono položeno poprijeko naziva "greda". Da li je netko više ili manje bio u jednom dobu ispod njega u vremenskom nizu kojem se trebaju pridružiti i naši potomci neće značiti mnogo. Kao što Hrvati Srbi imaju svoj narodni grab imaju ga pravo imati i Bošnjaci, tako i sa zastavom. Ako se sadašnji državni grb bude suviše približio bilo kojoj naciji to u jeziku simbola počinje dobijati negativni naboj. Ne želim nikom naturati bilo što, ali onda će Hrvati uzeti križ, pa srbi malo drukčiji krst i imat ćemo vjerske a ne nacionalne simbole. Mislim da se treba imati na umu da suvremena država u Europi mora počivati na svjetovnosti. Dakle da hodže i popovi, epsikopi, biskupi i reisi da paze na dušu naroda , a ne da vode državničke poslove. Emire, mislim da ne trebaš očekivati da odmah sav narod prihvati jedan simbol, to je stvar vremena.

Hoću reći, da je uputnije uzeti neke u ovom času apstraktne, ili abstrahirane simbole nacionalnih vrijednosti, a religija je univerzalna, a ne nacionalna vrijednost, a tečajem vremena oni će se sroditi s novim generacijama. Možda će se zaista ostvariti tvrdnja onog imama iz engleske koji je tvrdio da će jednog dana na Buckinghamskoj palači vijoriti se islamski barjak, a možda i hinduistički, jer oni prave djecu nevjerojatno brzo i uskoro će biti zakoniti nositelji državnih i nacionalnih prava i možda će se sve religije ujediniti pod zastavom islama i tad će biti prirodna stvar imati jedan religiozni simbol kao nacionalni, ali ne treba stvari ubrzavati. Do tada, za naciju svjetovni simbol. --Mitras 15:32, 14 septembar 2005 (CEST)Mitras.

c c c ... pa ovo je mješavina bosanske i pakistanske zastave (zemlje odakle dolaze Talibani)...--83.131.188.220 18:47, 15 april 2006 (CEST)[odgovori]