Čelebića džamija u Donjoj Bijenji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Čelebića džamija u Donjoj Bijenji, ili Džaferovića džamija, ili Šurkovića džamija, nalazi se u Hadžića, odnosno Ratkovića mahali u naselju Donja Bijenja, općina Nevesinje, Bosna i Hercegovina. Naselje Bijenja se nalazi u podnožju planine Crvanj. Udaljeno je od Nevesinja 12 km prema

Donja Bijenja u prvoj polovini XVIII vijeka predstavljala je centar džemata. Nema podataka o vremenu nastanka Čelebića (Džaferovića ili Šurkovića) džamije. Pripada tipu jednoprostornih džamija sa sofama, pravougaone osnove, čije spoljne dimenzije iznose oko 11,50 x 8,70 metara i kamenom četvorougaonom munarom.

Poznato je da se ovaj tip džamije u istočnoj Hercegovini gradio krajem XVI, odnosno početkom XVII vijeka. Osim džamije u Bijenjoj, munaru sa četvorougaonom osnovom su imale: u nevesinjskom kraju Perkušića džamija u Nevesinju i džamija u Kruševljanima, džamije u okolini Bileće: Avdića džamija u Plani, Hasan-paše Predojevića u Grabovici, džamije u Kljunima, Kružnju i Svinjarini; Telarevića džamija u Bjeljanima kod Stoca, zatim, džamija u Glavatičevu kod Konjica i džamija Fatime kadune u Mostaru. Vrh munare je izveden u formi šatorastog krova, čiji je nagib posljednjom intervencijom izvedenom sedamdesetih godina prošlog vijeka povećan. Pri samom vrhu zidanog dijela munare su bila izvedena četiri polukružno završena prozorska otvora dimenzija oko 40 x 90 cm kroz koje bi mujezin promolio glavu dok bi učio ezan. Na samom vrhu munare se nalazio alem. Džamija je srušena 1992. godine.

Obnovljena je i svečano otvorena 2006. Glavni projekat rekonstrukcije džamije izradio je i donirao projektni biro „Stari grad“ iz Mostara. Sredstva za rekonstrukciju obezbjeđena su uglavnom donacijama. Džamija je zadržala iste gabarite i isti izgled. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Hivzija Hasandedić, Mešihat Islamske zajednice, El Kalem, Sarajevo, 1990. -Muslimanska baština u istočnoj Hercegovini

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Čelebića (Džaferovića ili Šurkovića) džamija u Donjoj Bijenoj, historijska građevina". Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 11. 3. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]