Arthur Chamberlain

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Arthur Neville Chamberlaine
Rođenje 18. mart 1869.
Edgabston, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt 9. novembar 1940.
Heckfield, Ujedinjeno Kraljevstvo

Arthur Neville Chamberlain (Edgbaston kod Birminghama, 18. mart 1869. - Heckfield kod Readinga, 9. novembar 1940.), britanski političar i premijer Velike Britanije.

Zagovarač je britanskog imperijalizma 19. vijeku. Od 1930. do 1940. bio je predsjednik Konzervativne stranke, od 1937. do 1940. britanski premijer. S njim na čelu britanska je vlada, u savezu sa Francuskom, vodila politiku smirenja i pregovora u Evropi, koja se u svojemu ishodu pokazala popustljivom, te kapitulantskom prema sve agresivnijem Hitleru, što je bilo kobno za međunarodnu zajednicu. Dao je ostavku nakon što je Njemačka napala Francusku. Naslijedio ga je Winston Churchill.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: