Euripidova pećina

Koordinate: 37°52′55″N 23°28′4″E / 37.88194°N 23.46778°E / 37.88194; 23.46778
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Izgled pećine.

Euripidova pećina je uska pećina, duboka oko 47 metara sa deset malih komora, na padini s pogledom na Saronski zaliv u oblasti Peristerije na južnoj obali ostrva Salamina, Grčka. Ime potiče od reputacije od antičkih vremena kao mjesta gdje je dramaturg Euripid došao da napiše svoje tragedije. Antički autori Filohor i Satir opisali su Euripida kao mizantropa koji je izbjegavao društvo vrebajući u pećini. Rimski pisac iz drugog vijeka, Aulus Gelije, tvrdio je da je posjetio „tmurnu i tmurnu pećinu“ tokom svoje posjete Atini (Atičke noći XV.20).

Arheologija[uredi | uredi izvor]

Euripid.

Devedesetih godina prošlog vijeka, iskopavanja su vršena pod rukovodstvom Yannosa G. Lolosa, docenta za praistorijsku arheologiju na Univerzitetu Janina, Epir, u saradnji sa Odeljenjem za paleoantropologiju grčkog Ministarstva kulture.

Nalazi datiraju od kasnog neolita nadalje. Oni uključuju kamena oruđa i vrhove strijela; mikenski ukopi; 5. vijek p.n.e atička keramika od crne glazure ; Kovanice i zavjetne figurice iz rimskog razdoblja; i nakit iz franačkog perioda, generalno sugerirajući njegovu dugotrajnu upotrebu kao mjesto utočišta i obožavanja. Najznačajnije otkriće bio je fragmentarni skifos od crne glazure koji datira iz kasnog 5. vijeka p.n.e, sa slovima ΕΥΡΙΠΠ, koji su jasno dio imena Euripid, pažljivo ispisanim slovima helenističkog ili rimskog perioda. Lolos je pehar tumačio kao zavjetnu ponudu Euripidu, potvrdu odanosti koju je njegova poezija inspirirala u kasnijim periodima.

Lolos je otkrio i temelje malog seoskog svetilišta oko 70 metara jugozapadno od pećine, na stazi od obale. Na osnovu mermernog falusa i drugih nalaza, tumačio ga je kao svetište Dionisa, boga zaštitnika grčkog pozorišta.

Pristup[uredi | uredi izvor]

Pećina, neoznačena, nalazi se između naselja Peristerije i Kolones, oko 350 metara sjeverozapadno od sjevernog kraja Euripidove ulice, uz čistu pješačku stazu. Ima čelična vrata.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Euripidova pećina na Wikimedia Commonsu 37°52′55″N 23°28′4″E / 37.88194°N 23.46778°E / 37.88194; 23.46778