Faraon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sistematski prikaz imena faraona u člancima
Rodno ime
Hijeroglifi


Rodno ime
(Transliteracija)
Prijevod

Vladarsko ime
Hijeroglifi


Vladarsko ime
(Transliteracija)
Prijevod

Horus ime
G5
Hijeroglifi


Horus-Ime
(Transliteracija)
Prijevod

Nebti ime
G16
Hijeroglifi
Nebti-Ime
(Transliteracija)
Prijevod
Zlatno ime
G8
Hijeroglifi
Zlatno ime
(Transliteracija)
Prijevod
Manetho Manetho ime
(Transliteracija)
Prijevod
na bosanskom Ime
(ako je poznato)
na grčkom Ime

Faraon je titula korištena za vrhovnog vladara u staroj egipatskoj državi.

Upotreba i porijeklo[uredi | uredi izvor]

Naziv potiče od egipatske riječi "Per aa"

O1
O29

(doslovno "velika kuća"), što izvorno (kako proizlazi iz hebrejskog originala Biblije) nije ni naziv vladara, ni lično ime, nego oznaka za palatu. "Velika kuća" je određivala poreze koje su morale plaćati "male kuće" (obični ljudi) , hramovi i veleposjednici.

Način pisanja - kartuša[uredi | uredi izvor]

Oznaka faraon za osobu kralja počinje tek sa Tutmozesom III. kao vladarska titula uz vlastito ime napisano u kartuši od 22. dinastije. Stvarna titula vladara je bila "Nesut" ili "Nisut". To je zapravo značilo "Vladar papirusa" i odnosilo se u stvari samo na vladare gornjeg Egipta, dakle južnog Egipta gdje je rastao papirus. Naslov faraona donjeg Egipta, odnosno južnog, bio je "Biti" što bi značilo "Vladar pčela". Kako bilo da bilo, u većini jezika se i do danas zadržao naziv "Faraon".

Historija[uredi | uredi izvor]

Granitna statua Tutankamona

U rana vremena i u ranom razdoblju Starog carstva faraon je vjerovatno uživao božanski status. U vrijeme 5. dinastije očigledno dolazi do promjene ideologije: Faraon je još samo Sin bogova, a bogom postaje ponovo tek nakon smrti. Tek puno kasnije neki faraoni (Amenofis III., Ramzes II.) ponovo pokušavaju,još za vrijeme svog života, biti poštovani kao bogovi.

Uprava Stare države je prema modernim mjerilima bila još vrlo primitivna. Ona je prema plemenski razjedinjenom društvu nastupala kroz centralnu administraciju samo utjerujući u redovnim vremenskim razmacima davanja i radni doprinos. Zbog toga, mnogi naučnici Staru državu još uopće i ne smatraju državom. Neovisno o tome, u tom razdoblju se pojavljuju najveći graditelji piramida, među njima najpoznatiji kao Keops, Kefren (zapravo Cha-ef-Re) i Mikerin (Men-kau-Hor) .

Tek od vremena Srednje države ograničava se vlast regionalnih vladara u korist centralne vlasti, koja je tek time mogla doseći viši stadij civilne i vojne organizacije. To se pokazuje velikim melioracijskim zahvatima, trajnim osvajanjem susjednih zemalja, izgradnjom utvrda i vojnim osiguranjem granica kao i uspostavljanjem redovnog pomorskih i kopnenih saobraćajnih veza s državama prednje Azije .

Za vrijeme Nove države Egipat je postajao (posebno u vrijeme Tutmozesa III. i Ramzesa II. ) velesila ili najveća tvorevina svog doba, da bi taj status povremeno bio uzdrman unutrašnjim nemirima, posebno u drugoj polovini 18. Dinastije.

Ogromna većina egipatskih faraona su bili muškarci, ali u svakom se razdoblju egipatske historije pojavljivala poneka vladarica. Najpoznatija je kraljica Hatšepsut iz 18. dinastije. U kasnom staroegipatskom razdoblju su na tron egipatskih vladara dolazili brojni stranci. Od 22. dinastije borilo se više porodica libijskih plaćenika za faraonsko prijestolje; tek nakon osvajanja Egipta od strane nubijaca koji su osnovali 25. dinastiju, došlo je ponovo do ujedinjenja Egipta. Poslije osvajanja Egipta od strane Aleksandra Velikog Makedonskog na vlast dolaze Ptolemeji kao stranci, a najpoznatiji predstavnik te dinastije je sigurno bila Kleopatra VII.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]