Gustave Flaubert

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gustave Flaubert
Example alt text
Rođenje 12. decembar 1821.
Rouen, Francuska
Smrt 8. maj 1880.
Rouen, Francuska

Gustave Flaubert (12. decembar 1821. – 8. maj 1880.) je francuski književnik koji se ubraja među najveće evropske romanopisce. Poznat je po svome prvom romanu "Madame Bovary" i privrženosti stilu koji se najbolje ogleda u neprekidnoj potrazi za le mot juste (fran. prava riječ). Rođen je u Rouenu, Seine-Maritime, Francuska.

Život[uredi | uredi izvor]

Flauberotv otac, hirurg u Rouenu je u romanu "Madame Bovary" predstavljen kao Dr. Larivière. Majka mu je potomak jedne od najstarijih i najuglednijih normanskih familija. Obrazovanje stiče u rodnome gradu kojeg ne napušta sve do 1840., kada odlazi u Pariz na studije prava. U školi je lijen, ali već od 11. godine pokazuje interesovanje za književnost. Flaubert je u mladosti energičan, ali stidljiv, individualist i, navodno, bez ambicija. Voli selo, a Pariz smatra izuzetno neugodnim mjestom za život. Stekao je poznanstvo sa Victorom Hugoom i u 1840. putuje na Pirineje i Korziku. Po povratku u Pariz vrijeme provodi sanjareći na porodičnom imanju. 1846. Flaubert napusta Pariz i studije prava i vraća se u Croissete, blizu rodnog Rouena gdje živi sa svojom majkom. Imanje, kuća na prijatnom komadu zemlje uz Senu ostat će Flaubertov dom do kraja života. Od 1846. do 1854. je u vezi sa poetesom Lousie Colet. Za Flauberta, koji se nije ženio, ova veza je jedina značajna sentimentalna epizoda u životu. Njegov najprisniji prijatelj u to vrijeme je Maxime du Camp s kojim je putovao u Englesku, Grčku i Egipat. Ova putovanja su ostavila snažan utisak na njegovu maštu.

1850. počeo je pisati ""Madame Bovary"". Prethodno je napisao roman "iskušenje St. Antoana", s kojim nije bio zadovoljan. Trebalo mu je šest godina da završi "Madame Bovary". Roman je napokon objavljen u Revue de Paris 1857. godine. Francuska vlada je pokrenula tužbu protiv izdavača i autora, kojeg je optužila za nemoral, ali su obje povučene. Roman je toplo primljen od strane kritike i čitatelja.

1855. Flaubert putuje u Kartagu kako bi prikupio inspiraciju za svoj novi roman "Salambo" kojeg nije završio do 1862. uprkos predanom radu.

Jedna od mnogobrojnih odlika Flaubertovog dobrog stila pisanja jeste u tome što mu je pošlo za rukom da tekstu od 2000 riječi ni jednom ne ponovi istu riječ.

Djela[uredi | uredi izvor]

Romani[uredi | uredi izvor]

  • "Madame Bovary" (1857)
  • "Salambo" (1862)
  • "Sentimentalni odgoj" (1869)
  • "Iskušenje St. Antoana" (1874)
  • "Buvar i Pekiše" (1881)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Wikicitat
Wikicitat: Gustave Flaubert
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: