Hans Christian Ørsted

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Hans Christian Oersted)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gnome-emblem-important.svg Na ovoj stranici su konstatovane greške u izvornom kodu koje moguće dovode do nepoželjnih rezultata.
Ispravite ove greške i zatim uklonite ovaj šablon. Ako ne znate kako da ispravite ove greške onda se obratite na čaršiji za pomoć.
Hans Christian Oersted
Example alt text
danski fizičar i hemičar
Rođenje 14. august 1777.
Rudkøbing, Danska
Smrt 9. mart 1851.
Kopenhagen, Danska

Hans Christian Oersted (dan.: Ørsted) danski je fizičar i hemičar. 1820. godine otkrio je vezu između elektriciteta i magnetizma u vrlo jednostavnom eksperimentu. On je pokazao da provodnik struje može da otkloni kazaljku magnetiziranog kompasa. Ørsted nije imao neko zadovoljavajuće objašnjenje za ovaj fenomen niti ga je pokušao predstaviti u matematičkom okviru.

Ørsted nije bio prva osoba koja je otkrila vezu između elektriciteta i magnetizma. 18 godina prije njega italijanski naučnik Gian Domenico Romagnosi došao je do iste spoznaje. Njegovo otkriće objavljeno je 1802. u italijanskim novinama, ali naučni krugovi nisu to zapazili.

1825. godine Ørsted je dao značajan doprinos hemiji napravivši aluminij.

CGS jedinica za magnetnu indukciju (oersted) dobila ime je po njemu, kako bi se obilježio njegov doprinos elektromagnetizmu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: