Ivan III Drašković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ivan III Drašković (Trakošćan, 13. marta 1595(?) ili 1603 – Ovar, Slovačka, 5. augusta 1648) je bio hrvatski ban i vojskovođa, član plemićke porodice Drašković.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Grof Ivan III Drašković rođen je u Trakošćanu kao sin barona Ivana II Draškovića i njegove žene, baronice Eve Drašković rođ. Ištvanfi. Školovao se u Grazu, Austrija, gdje je svršio filozofski studij, i u Bologni, Italija, gdje je diplomirao pravo. Kao učen čovjek, govorio je više evropskih jezika.

29. januara 1629. oženio se groficom Barbarom Turzo. U tom je braku rođeno petero djece, među kojom sinovi Ivan IV i Nikola II.

Za vrijeme njegova života grofovi Draškovići dosižu svoj zenit, kada su bili najjači, najutjecajniji i najbogatiji. U doba stalnih borbi protiv Osmanlija, Ivan III istakao se mnogim pobjedama, istovremeno organizujući odbranu, utvrđujući gradove i izgrađujući granične fortifikacije, te je u ono vrijeme bio poznat kao defensor Croatiae, to jest branitelj Hrvatske. Najviše zbog njegovih zasluga hrvatsko-ugarski kralj Ferdinand II dodijelio je 4. septembra 1631. godine Draškovićima (braći Ivanu III i Nikoli I, te njihovom bratiću Gašparu II, sinu Petra I Draškovića) titulu grofa.

10. jula 1640. imenovan je od strane tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kralja Ferdinanda III hrvatskim banom i vrhovnim zapovjednikom karlovačke krajine. Tako je on treći pripadnik porodice Drašković koji je vršio funkciju hrvatskog bana, nakon djedovog brata Jurja (biskupa) i svog oca Ivana.

Na saboru hrvatsko-ugarskog plemstva u Požunu (današnja Bratislava) 22. septembra 1646. izabran je za ugarskog palatina, najvišeg državnog funkcionara u tadašnjoj Kraljevini Ugarskoj.

Ivan III Drašković iznenada je umro 5. augusta 1648. godine na svom posjedu u južnoslovačkom mjestu Ovar, koje se nalazi u okrugu Veliki Krtiš u sklopu regije Banska Bistrica. Sahranjen je u katedrali Svetog Martina u Požunu (Bratislava), mjestu gdje su u to doba krunisani ugarski kraljevi, a sahranjivani brojni visoki državni funkcionari. Njegovo grobno mjesto nalazi se uz grob njegova oca Ivana II Draškovića.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]