Lothar Meyer

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lothar Meyer
Example alt text
Julius Lothar von Meyer
Rođenje

19. august 1830.

Oldenburg, Njemačka
Smrt

11. april 1895.

Tübingen, Njemačka

Julius Lothar von Meyer (19. august 1830, Oldenburg; 11. april 1895, Tübingen) je bio njemački ljekar i hemičar. Pored Mendeljejeva je jedan od osnivača današnjeg periodnog sistema elemenata.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen kao sin ljekara, Meyer je pohađao gimnaziju u Oldenburgu te počeo studirati medicinu u Cirihu 1851, koju je diplomirao u Würzburgu. Nakratko radi u Heidelbergu sa Robertom Bunsenom na gasnim analitičkim metodama. Godine 1856 započinje drugi studij matematičke fizike u Königsbergu. Dvije godine kasnije u Breslau je promoviran u zvanje doktora odbranivši svoj rad o utjecaju ugljik monoksida na krv. Polahko se zanima za hemiju te piše rad na temu Hemijsko učenje Bertholleta i Berzeliusa. Radi u Breslau kao privatni docent i vodi hemijski laboratorij fiziološkog instituta. Kao docent prelazi 1866 na Forst Akademiju u Neustadt-Eberswalde. Već 1868. predaje kao redovni profesor hemije na politehničkom fakultetu u Karlsruhe.

Dostignuća[uredi | uredi izvor]

Najviše je poznat kao suosnivač periodnog sistema elemenata. Godine 1860. zajedno sa Mendelejevim je učestvovao na velikom naučnom skupu u Karlsruhe gdje su postignuti značajni dogovori o temeljnim postavkama hemije, poput atoma, molekula i sl. 1864 izlazi njegova knjiga Moderna teorija hemije..., gdje je Meyer grupirao elemente u današnje glavne grupe te ih sortirao po atomskoj masi u 6 grupa. Značajan je i njegov doprinos na istraživanju strukture benzena.

Naučni radovi[uredi | uredi izvor]

  • Moderna teorija hemije i njena značajnost za hemijsku statiku, 1864
  • Hemija i njena primjena u privredi, 1867
  • Priroda hemijskih elemenata kao funkcija njene atomske mase, 1870
  • Atomska masa elemenata - ponovni izračun, 1883 (u saradnji s Neubertom)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: