Monociti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Monociti nastaju iz matičnih ćelija hematopoeze u koštanoj srži. Matična ćelija dijeli se i diferencira u monoblast, promonocit i monocit. Proces sazrijevanja i dioba u koštanoj srži traju 16 do 26 sati; monociti se, nakon izlaska iz koštane srži, u krvotoku zadržavaju oko 7 dana i prelaze u tkivo.

Monociti su izraziti fagociti. Fagocitiraju bakterije i krupnije čestice. Monociti sadrže velike količine lipaze, te su sposobni razgraditi bakterije koje imaju lipidnu ovojnicu (npr. tuberkuloze i lepre). Oni fagocitiraju svaku česticu koja ima svojstva antigena.

Monociti imaju značajnu ulogu u imunitetu, odgovorni su za prepoznavanje antigena, koji zatim vežu na svoju površinu i predočuju imunokomponentnim ćelijama. Monociti stimuliraju prije svega T-limfocite.

Makrofazi nastaju u tkivima iz monocita, a nalaze se posvuda u tijelu, posebno u jetri, slezeni, limfnim čvorovima, plućima, koštanoj srži, vezivnom tkivu i seroznim šupljinama. U manjoj mjeri mogu se umnožavati, osobito na mjestu upalne reakcije.

Danas je potpuno jasno da su monociti u krvi i makrofagi u tkivima ista vrsta ćelija, a ubrajaju se u mononuklearne fagocite.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]