Neftida

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Neftis)
Neftida sa hijeroglifom za "damu"
Neftida sa hijeroglifom za "damu"
Neftida
druga imena Nephthys, Neftis
roditelj(i) Geb i Nut
brak Set (brat)
djeca Anubis (sa Ozirisom)
opis božica grobnica i noći

Neftida ili Neftis je egipatska božica grobnica i noći.

Opis[uredi | uredi izvor]

Neftida na glavi nosi hijeroglif za damu, odjevena je obično u crvenu haljinu. U ruci drži štap te ima tamnu kosu. Vrlo se često prikazuje uz svoju sestru Izidu, kao božica smrti. Njih dvije čine simbole života i smrti. Neftida se spominje u mitu Eneadi.

Neftis u Eneadi[uredi | uredi izvor]

Geb, bog Zemlje i Nut, božica neba, imaju četvero djece: Ozirisa, Izidu, Seta i Neftidu. Oziris je lijep i tamnokos, Izida mudra čarobnica, Neftida prelijepa, a Set ima crvenu kosu i glavu vuka. Geb je dao Setu pustinje, a Ozirisu plodnu dolinu uz Nil, što je manji dio Egipta. Oziris se oženio Izidom, a Set Neftidu. Set i Neftida nisu imali djece, pa je Neftis, nezadovoljena, otišla Ozirisu i spavala sa njim, te mu rodila boga sa glavom šakala, Anubisa, ali ga zbog izgleda odbacuje. Anubisa prihvata Izida, njegova teta. Oziris je bio omiljen, pa je Set postao ljubomoran. Ubio je Ozirisa: pretvorio se u nilskog konja ili krokodila, ili kako prenosi Plutarh, Oziris je žrtva zavjere. Prema toj verziji, Oziris je utopljen. Set je rasjekao Ozirisovo tijelo bacivši njegov spolni organ u Nil. Tamo ga je pojela riba. Set je potom zavladao, a Izida i Neftida su potražile sve dijelove tijela i oživjele svog brata. Anubis je napravio njegovu mumiju i Oziris je postao vladar smrti, koji nudi vječni život dobrim dušama, pomoću suđenja u podzemlju, Duatu. Izida i Oziris su dobili sina, boga sa glavom sokola, Horusa, koji je pobijedio Seta i zavladao Egiptom.

Neftidin kult[uredi | uredi izvor]

Izida i Neftida Knjiga mrtvih

Neftida u starom Egiptu nije bila zaboravljena te je imala hram. Bila je vrlo poznata i štovana, jer je njena dužnost štiti grobnice mrtvih. Faraoni Ramzesi su osobito slavili Seta u 19. dinastiji, a time i njegovu ženu Neftidu. Njen se hram naziva "Kuća Neftide i Ramzesa". Polja oko hrama pripadaju hramu i dvojici proroka. Neftidin hram je svakako povezan sa hramom zvanim "Setova kuća". Kod hrama Neftide svećenici u svetištu su imali odobrenje Ramzesa II. Temelje hrama su arheolozi otkrili 1980. Sumnja se da kulta nije bilo u velikom gradu Herakleopolisu. Ali dokaz za kult je statua Neftide, pronađena u blizini hrama. Ali u tom gradu je postojao Neftidin prorok što znači da je kult Neftide bio veoma razvijen.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]