Nominalna vrijednost

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nominalna vrijednost je vrijednost poštanske marke utisnuta na marki. Obično je vrijednost označena u novčanoj protuvrijednosti troškova poštarine, te tako nastaju razne vrijednosti u zavisnosti da li je marka predviđena za unutarnji ili spoljni promet. U nekim se državama marke označavaju drugim simbolima ili slovima. Razlozi su ušteda u tiskanju maraka sa novim vrijednostima npr. marke Velike Britanije se označavaju oznakama 1st (first) - za poštu prve klase ili 2nd (second) za poštu druge klase. Vrijednost se određuje u zavisnosti od cijene poštarine, koja se s vremena na vrijeme mijenja. Slični primjeri su poznati usljed inflacije, nagle promjene cijena, te se tada marke označavaju slovima.

Također usljed promjene valute i uvođenja eura npr. Slovenija tiska u prelaznom periodu marke sa slovima A, B, C, D da bi se na najpovoljniji način omogućilo funkcionisanje poštanskog sistema.

Nominalnu vrijednost ne treba izjednačavati sa filatelističkom vrijednošću.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]