Oliver Dragojević

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Oliver Dragojević
Example alt text
Oliver Dragojević, 10. decembra 2010.
Rođenje 7. decembar 1947.
Vela Luka, Jugoslavija

Oliver Dragojević (Vela Luka, 7. decembar 1947.) je jedan od najpopularnijih hrvatskih izvođača zabavne muzike, sa dugogodišnjom uspješnom karijerom. Pjevanje je počeo na Festivalu zabavne muzike Split, na kojem je prvi put nastupio 1967. godine, sa pjesmom "Picaferaj" Zdenka Runjića, no bez značajnijeg uspjeha.

Prvi pravi uspjesi slijede par godina kasnije, također na splitskoj Prokurativi. "Galeb i ja" (1975), "Skalinada" (1976), "Malinkonija" (1977), "Romanca" (1977), "Poeta" (1978), "Oprosti mi, pape" (1978), "Vjeruj u ljubav" (1979), "Nadalina" (1980), "Piva klapa ispo´ volta" (1980) samo su neke od legendarnih, antologijskih splitskih festivalskih hitova, nastalih tokom višegodišnje plodne saradnje sa Zdenkom Runjićem. Velike uspjehe Oliver je imao i na drugim festivalima, primjerice u Zagrebu, Opatiji i Beogradu, a posebnu su ga voljeli u Sarajevu, gdje je na festivalu "Vaš šlager sezone" nekoliko puta odnio prvu nagradu i velike simpatije publike. Oliver živi u Splitu i jedan je od rodonačelnika dalmatinske šansone.

Festivali[uredi | uredi izvor]

  • 1967 Picaferaj
  • 1974 Na kraju puta
  • 1974 Ća će mi Copacabana (Zlatni grb grada Splita)
  • 1975 Galeb i ja
  • 1975 2002 godine u Splitu
  • 1976 Skalinada (Nagrada za interpretaciju)
  • 1976 Zelenu granu s tugom žuta voća
  • 1977 Malinkonija (II nagrada publike)
  • 1977 Romanca
  • 1978 Oprosti mi, pape (I nagrada publike)
  • 1978 Poeta (I nagrada publike)
  • 1978 Cvit Mediterana (I nagrada publike i I nagrada žirija)
  • 1979 Vjeruj u ljubav
  • 1980 Piva klapa ispo' volta
  • 1980 Nadalina (duet: Boris Dvornik )
  • 1980 Ništa nova, ništa nova
  • 1981 Infiša san u te
  • 1981 Lipa moja ča si blida
  • 1981 Uvik žaj mi bi'će
  • 1982 Karoca
  • 1981 Štorija
  • 1983 A vitar puše (Srebrni grb grada Splita: II nagrada publike)
  • 1984 Luce mala (duet: Mariol)
  • 1984 Anđele moj (III nagrada)
  • 1985 Svoju zvizdu slidin
  • 1986 Dišperadun
  • 1986 Mižerja
  • 1987 Stine
  • 1988 Što to bješe ljubav (Nagrada stručnog žirija )
  • 1988 Veslaj, veslaj (Večer Splitskih bisera, duet: Meri Cetinić)
  • 1989 Od sveg tebi srca fala (duet: blizanci Smoje )
  • 1989 Galeb i ja (III nagrada stručnog žirija i II nagrada publike na Večeri Splitski biseri 1971-1980)
  • 1990 Neka se drugi raduju (I nagrada publike )
  • 1990 Ti si moj san (duet: Zorica Kondža ; I nagrada žirija )
  • 1990 Nadalina (Večer Splitskih bisera)
  • 1992 Bez tebe (Zlatna medalja)

Melodije hrvatskog Jadrana:

  • 1993 Cesarica (Grand Prix)
  • 1994 Jubav moja
  • 1995 Nisan ja za te
  • 1995 Morski vuk (duet: Toni Cetinski )
  • 1996 Margarita * 1996 Pjesma anđela (duet: Cecilija)
  • 1997 Ispod sunca zlatnoga

Vaš šlager sezone :

  • 1977 Ako izgubim tebe
  • 1979 Danijela
  • 1980 Večernja ljubav
  • 1981 Ti si bila sve sto valja
  • 1982 Gospojice,lipo dite
  • 1983 Moje prvo pijanstvo (I nagrada publike, I nagrada stručnog žirija, nagrada za najbolji tekst i najbolju interpretaciju)
  • 1988 Jedan od mnogih (II nagrada)

Festival Zagreb:

  • 1976 Prva ljubav
  • 1977 Majko, da li znaš
  • 1978 Ključ života
  • 1981 San leptira
  • 1988 Zadnje veče

Opatija - Dani jugoslovenske zabavne muzike:

  • 1975 Cesta sunca
  • 1976 Pjevaj s nama
  • 1978 Zbogom ostaj ljubavi (I nagrada publike)
  • 1980 Zabranjeno voće
  • 1981 Zaboravi
  • 1982 Laku noć Luigi, laku noć Bepina
  • 1982 Ćer od stareg kalafata
  • 1982 Mama
  • 1984 Kamen ispod glave (I nagrada žirija jugoslavenskih radio stanica "Zlatna kamelija")

Karnevalfest:

  • 1977 Nedostaješ mi ti

Beogradsko proleće:

  • 1978 Molitva za Magdalenu (II nagrada publike)
  • 1979 Nocturno

MESAM - Beograd:

  • 1984 Spavaj Katarina
  • 1985 Kad bi samo ljubit znala
  • 1988 Ako ikad ozdravim

Zadarfest:

  • 1996 Gore si ti

Eurosong:

  • 1988 Dženi (Jugovizija : II nagrada)
  • 1990 Sreća je tamo gdje si ti (duet: Zorica Kondža , Jugovizija : III nagrada)
  • 1994 Ar'ja (Dora : IV mjesto)
  • 1995 Boginja (Dora : II nagrada)
  • 1997 Lucija (Dora )

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • "Ljubavna pjesma" (1975)
  • "Malinkonija" (1977)
  • "Poeta" (1978)
  • "Vjeruj u ljubav" (1979)
  • "Oliver 5" (1980)
  • "Đelozija" (1981)
  • "Jubavi, jubavi" (1981)
  • "Karoca" (1982)
  • "Evo mene među moje" (1984)
  • "Svoju zvizdu slidin" (1985)
  • "Za sva vrimena" (1986)
  • "Žuto lišće ljubavi" (1987)
  • "Pionirsko kolo" (album za djecu 1987)
  • "Svirajte noćas za moju dušu" (1988)
  • "Oliver u HNK Split" (1989)
  • "Jedina" (1990)
  • "Oliver Mix 1 i 2" (1992)
  • "Teško mi je putovati" (1992)
  • "Sve najbolje" (1994)
  • "Neka nova svitanja" (1994)
  • "Najbolje od Olivera" (1994)
  • "Vrime" (1995)
  • "Oliver u Lisinskom" (1996)
  • "Duša mi je more" (1997)
  • "Antologija 1 i 2" (1997)
  • "Dvadeset zlatnih godina 1977-1997 1 i 2" (Slovenija, 1997)
  • "Štorija. 100 pjesama Zdenka Runjića u izvedbi Olivera Dragojevića " (Box od pet kompilacijskih albuma (1998)
  • "Sećanja 1 i 2" (SCG, 1998)
  • "Dvi, tri riči" (2000)
  • "Oliver Mix 2000" (2000)
  • "Oliver u Areni" (2001)
  • "Trag u beskraju" (2002)
  • "Vjeruj u ljubav. Oliver i prijatelji" (2003)
  • "Oliver: koncert" (2004)
  • "Vridilo je" (2005)
  • "Al' Olympia" (2006)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: