Ostrvo Princa Edwarda

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Koordinate: 46°24′0″S 63°8′23″Z / 46.4, -63.13972
Ostrvo Princa Edwarda (Prince Edward Island)
Île-du-Prince-Édouard (fr)
Kanadska provincija
Flag of Prince Edward Island.svg
Zastava
Blason province ca Île-du-Prince-Édouard.svg
Grb
Uzrečica: Parva sub ingenti
Mali pod zaštitom velikih
Država  Kanada
Graniči sa no value
Kanada
Glavni grad Charlottetown
 - Koordinate 46°24′0″S 63°8′23″Z / 46.4, -63.13972
Površina 5.660 km2
 - Zemlje 5.660 km2
 - Voda 0%
Stanovništvo 140.204 (2011)
Gustoća 24,77 /km2 
Osnovan 8. pokrajina
Datum 1. juli 1873.
Vlada
 - premijer Robert Ghiz (LPC)
Vremenska zona UTC−4
Poštanski broj prefiks C
ISO 3166-2 CA-PE
Web stranica: www.gov.pe.ca

Ostrvo Princa Edwarda je najmanja provincija u Kanadi. Nalazi se na istoku Kanade, u zalivu Sv. Lorensa (eng. St. Lawrence Bay). Glavni grad ove provincije je Charlottetown. Ukupna površina provincije je 5.660 km2.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Ostrvo Princa Edvarda nalazi se u zalivu Sv. Lorensa koji je dobio ime po ušću istoimene rijeke u blizini ovog ostrva. Pored Nove Škotske i Nju Brunsvika spada u grupu tzv. atlantskih primorskih provincija (eng. maritime provinces). Zajedno sa Nju Brunsvikom čini geografsku cjelinu Northamberlandskog tijesnaca (Northumberland straits). Reljef ostrva je uglavnom blago brežuljkast.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ovo ostrvo je originalno bilo dio francuske provincije Akadije. Ime ostrva je bilo Ile Royale. Nakon što su pobijedili Francuze na ovim prostorima, Englezi su 1758. protjerali Akađane s ovog ostrva i ovdje uspostavili britansku vlast. Novo ime koje su dali ovom ostrvu bilo je ostrvo Sv. Johna (engleski]: St. Johns' island). Otada se na ostrvo doseljava stanovništvo britanskog porijekla. Ostrvo se kasnije odvaja od provincije Nova Škotska, a dolazi i do promijene imena. Pošto je ime Saint John's bilo isuviše čest toponim u britanskim kolonijama, ostrvo dobija ime Ostrvo Princa Edvarda, po tadašnjem britanskom princu, Edvardu Avgustu, vojvodi od Kenta, sinu engleskog kralja Georga III. Godine 1864. ostrvo je bilo domaćin prve konferencije koja je vodila ka utemeljenju Kanade. 1873. godine provincija se je pridružila Kanadi.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Stanovništvo ove provincije su originalno činili Mik'maq indijanci. Danas oni predstavljaju neznatnu manjinu u ukupnom broju stanovnika. Ukupan broj stanovnika ove provincije danas je 138.519. Ogromnu većinu stanovništva čine ljudi britanskog, irskog ili francuskog porijekla. Ova provincija je pretežno ruralnog karaktera. Glavni grad Charlottetown ima nešto preko trideset hiljada stanovnika i skupa sa dva znatno manja naselja čini jednu od dvije urbane konglomeracije na ostrvu.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Ekonomija ove provincije se zasniva na poljoprivredi i sezonskom turizmu. Poljoprivreda funkcionira kao niz manjih farmi. Najzastupljeniji je uzgoj sjemenskog krompira. Ova provincija proizvodi oko trećine od ukupnog broja krompira proizvedenog u Kanadi. Turizam je postao još znatnije izražen u ekonomiji provincije nakon otvaranje mosta koji je povezao ovo ostrvo s kopnom 1997. godine.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: