Sjeverozapadne teritorije

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sjeverozapadne teritorije, Kanada
Zastava Sjeverozapadne teritorije Grb Sjeverozapadne teritorije
(Zastava Sjeverozapadne teritorije) (Grb Sjeverozapadne teritorije)
Northwest Territories-map.png
Službeni jezik Engleski, Francuski, Inuktitut, Inuinnaqtun
Glavni grad Yellowknife
Najveći grad Yellowknife
Predsjednik vlade Joe Handley
Površina 1.171.918 km2 (bez vodene površine)
Stanovništvo
Provincija
2006. godine
Mjesto u Kanadi:
Gustoća
2006. godine:


41.861
11. po redu

0.03/km2
Internet stranica www.gov.nt.ca

Sjeverozapadna teritorija je jedna od trinaest kanadskih administrativnih jedinica. Od ostalih jedinica njih deset su provincije, a još su samo dvije upravne jedinice teritorije kao i Sjeverozapadna teritorija. To su Jukon i Nunavut. Sjeverozapadna provincija je dio Kanade od 1870-te godine.

Geografija i klima[uredi | uredi izvor]

Sjeverozapadna teritorija je dobila svoje ime po svome geografskom položaju na sjevernoameričkom kontinentu. To je prostor sa vrlo oštrom subpolarnom i polarnom klimom. Teren ove teritorije je uglavnom prekriven tundrom.

Površina ove teritorije (bez vodene površine) iznosi 1.171.918 km2. Glavni grad teritorije je Jelounajf (eng. Yellowknife) što u prijevodu s engleskog doslovno znači Žuti nož. Ovo područje obiluje mnogim prirodnim ljepotama koje su zbog oštre klime, slabe nastanjenosti i velike udaljenosti od većih naseljenih mjesta uglavnom ostale netaknute. Pošto je rudarstvo kao glavna grana ekonomije uništavalo i zagađivalo sve veće i veće površine ove teritorije na njenom najljepšem dijelu je ustanovljen nacionalni park "Nahani" koji se također nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Naime, mnoge biljne i životinjske vrste koje se nalaze u ovom nacionalnom parku su ugrožene ili endemičke vrste. Ova teritorija obiluje i mnogim jezerima.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sva područja današnje Kanade su prije dolaska Evropljana bila rijetko naseljena. Po dolasku Evropljana Atlantsko priobalje, dolina rijeke Sv. Lorensa i prostor oko velikih jezera bivaju prvi značajnije naseljeni prostori u Kanadi. Sva ostala, rijetko naseljena i divlja područja zapadno od "Rupertove zemlje", britanska kruna dodjeljuje Kompaniji Hadsonovog zaliva (eng. Hudsons Bay Company). Ova će kompanija vratiti oba područja, Rupertovu zemlju i Sjeverozapadnu teritoriju, Kanadi 1870. godine. Zbog toga je 1870. godina označena kao godina od koje je ova teritorija zvanično dio Kanade. Pošto se tada, kao uostalom i danas radilo o uglavnom nenaseljenom području, ova teritorija je kroz historiju dala mnoge teritorijalne ustupke gotovo svim kanadskim provincijama i teritorijama. Posljednje izdvajanje iz Sjeverozapadne teritorije se desilo kada je 1999. Nunavut postao zasebna teritorija u sklopu Kanade.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Sve kanadske teritorije se odlikuju velikom površinom i malim brojem stanovnika. To je i jedna od karakteristika Sjeverozapadne teritorije. Ukupan broj stanovnika je 41-861. Teritorija ima deset značajnijih naselja. Najveće naseljeno mjesto je ujedno i glavni grad teritorije. To je Jelounajf koji ima oko 17.000 stanovnika. Od ostalih naselja niti jedno ne broji više od 4.000 stanovnika. Stanovništvo je etnički miješanog sastava i sastoji se od Kanađana evropskog porijekla i raznih manjih urođeničkih grupa. Prema zakonu ove teritorije postoji jedanaest službenih jezika: devet urođeničkih te engleski i francuski. U dnevnoj upotrebi engleski jezik je najzastupljeniji.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Ekonomija ove teritorije se zasniva na iskorištavanju bogatih zaliha prirodnih bogatstava. Najzastupljeniji su rudnici dijamanata i zlata ali su također zastupljene i velike bušotine prirodnog plina. Broj stanovnika ove teritorije je vrlo mali, a glavne ekonomske aktivnosti su vrlo unosne za vlasnike firmi koje iskorištavaju prirodna nalazišta zlata, dijamanata i prirodnog plina. Direktna posljedica te profitabilnosti u kombinaciji s malim brojem stanovništva je rezultirala u vrlo visokom bruto proizvodu po glavi stanovnika. Statistički podaci kazuju da je ovdje ukupna vrijednost robe proizvedena u toku jedne kalendarske godine podijeljena na ukupan broj stanovnika ovdje najveća na svijetu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: