Pleuratus

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pleuratus je bilo ime nekoliko kraljeva iz ilirske dinastije kraljeva iz plemena Ardijejaca.

  • Pleuratus I - Kralj Ilirije od 344. godine p. n. e. Nakon što je Filip Makedonski porazio pleme Grabaei, Pleuratus je pokušao spriječiti dalji makedonski prodor u Iliriju i zamalo bi 337. godine p. n. e. ubio Filipa da nije bilo njegovog tjelohranitelja. Pleuratus je otac budućeg Ilirskog kralja Agrona i vjerovatno Scerdilaidasov.
  • Pleuratus II - Kralj Ilirije, sin Skerdilaidasov, vladao od 205-180. godine p. n. e. Tokom vladavine svog oca on je odvojeno vladao nad nekoliko ilirskih plemena. Skupa sa Skerdilaidusom, Rimom i Etolskim Grcima borio se protiv Filipa V Makedonskog. Nakon što je uspostavljen mir, postao je neprikosnoveni vladar Ilira od 205-180. godine p. n. e. Ostao je saveznik Rima i u narednom ratu protiv Makedonaca te je njegova lojalnost nagrađena Ilirskim teritorijama Lychnidusa (oko Ohrida) i Partina (oko Drača) koje je prethodno držao Filip. Nešto kasnije pomogao je Rimu sa svojih šezdeset brodova u konfliktu protiv Etolije. Za svoj doprinos i dosljednom savezništvu sa Rimom Pleuratus je bio bogato nagrađen. Njegov sin i nasljednik bio je Gencije.
  • Pleuratus - Princ of Ilirije, Gencijusov brat. Gencije ga je ubio iz ljubomore zbog zaruka sa Monunijusovom kćeri Etutom. Negdje se spominje kao Plator.
  • Pleuratus - Princ od Ilirije, Gencijusov sin, nakon poraza od Rima, zarobljen je sa svojim ocem i doveden u Rim.