Razgovor:Ženevski dekret (grupa)

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

prebačeno sa članka duplikata --سلام - C3r4r2d2 12:42, 24 januar 2016 (CET)[odgovori]

Ženevski dekret je bio HC punk bend, formiran za vrijeme bivše Jugoslavije u bosanskohercegovačkom gradu Mostaru, sredinom 80-tih godina prošlog vijeka. Zajedno sa bendovima poput U.B.R., Tožibabe, Solunski Front, Proces, Distress, Odpadki Civilizacije, III. Kategorija... čine temelje ex-Yu HC punk scene.

Priča[uredi izvor]

Ženevski dekret je nastao inspiracijom tadašnjih pregovora Regana (USA) i Gorbacova (SSSR) o ukidanju nuklearnog programa i uspostavljanju prijateljskih (ili bolje reći - manje neprijateljskih) odnosa između ove dvije zemlje. Pregovori su održavani u Ženevi, pa je i taj sporazum ostao upamćen kao Ženevski Dekret. Počevši 1985. kao HC / Thrash trio, pod utjecajem nekih bendova iz tog vremena. Zbog kontinuirane promjene unutar benda, zvuk benda mijenja se iz thrash-a preko melodijskog HC-a do punk/rock-a .

Prvi album - "Mostar" - snimljen je 1986. u Ljubljani (Slovenija) u studiju Boruta Činča sa 8 pjesama, te je bio objavljen 1987. i debitirao je kao broj jedan na nekoliko lokalnih radio stanica. Nakon izlaska njihovog prvog albuma, Kokić (pjevač) odlazi iz benda zbog ličnih razlika s preostalim članovima. Drugi album - "Ne želim biti dio jebene mase" - iz 1988. snimljen je u Sarajevu (studio Voguea), 6 pjesama .

Sa novim pjevačem i novim pristupom (Habi / Đoko / Golub / Geno) je primjetiv širi raspon muzičkih stilova i utjecaja nego u ranijim radovima. Pri završnom mixu u studio je upala gomila sarajevskih punkera, predvođena sa Dudom i Danom, sa gajbama vina... i oni su naravno zaboravili da na budućoj himni i daleko najboljoj pjesmi "Neću da budem..." ubace pozadinske vokale !!!

No i bez njih je bila ok, to je bila i najbolja, najpoznatija, najluđa, svirački najpotkovanija postava Ženevskog dekreta. U toj postavi nižu se i najluđi koncerti, Sarajevo, Gospić, Dubrovnik, Mostar... Bend će dobiti isključivo dobre kritike a pjesma "Neću da budem dio jebene mase" je postala veliki hit, i to ne samo u punk krugovima. Pjesme sa tog dema su se vrtile svuda, izlazile na mnogo kompilacija, ploča, ep-ija...

U aprilu 1989. smo se ipak uspjeli okupiti i održati jedini nastup u toj postavi u sarajevskoj Akademiji Scenskih Umjetnosti, zajedno sa riječkom grupom Grč. Koncert je prošao dosta dobro uz neviđeno divljanje publike i Krizino bacanje suzavca. Nije se samo publika odlično zabavila to veče. Ja sam divljajući sa publikom na uskoj bini, iznenada pao kroz zavjesu, u backstage, pravo na stol za kojim su sjedili i pili momci iz Grča (koji su tada inače vazili za namračiji bend u ex-YU). Mislim da su bili u završnim pripremama za skori izlazak na scenu kad sam ih ja svojim nenajavljenim padom jednostavno prestaravio, ha ha! Šta je sad ovo!? Sta se to zapravo dešava!?? Mogao sam pročitati tu začuđenost na njihovim licima. Nazdravio sam se sa zbunjenim Zofom, pjevačem Grča, otpio malo piva i sa stola skočio nazad na scenu. Ovo sve skupa nije trajalo duže od 10 sekundi, ali ova scena će se urezati u sjećanje kao jedno od najzabavnijih koncertnih događaja koje sam doživio. A bilo ih je zaista mnogo. Ovaj nastup će biti i zadnje što je ova postava ŽD uradila - NENAD GOLUBIĆ GOLUB

Stav i stil Ženevskog dekreta je, kao i njihova muzika, snažno utjecao na mnoge druge balkanske punk-rock bendove, a njihova najpoznatija stvar "Neću da budem dio jebene mase" je osovina punk ideologije.

1996. tri člana sastali su se u Švedskoj slučajno i u martu 1997. su snimili svoj treći album "10 godina" .

Uz novog gitaristu to je bio malo drugačiji materijal od prethodnih, više su se vratili korijenima, a zvuk se približio prema starom punk-u.

U 2006-toj Ženevski dekret se konačno ponovno ujedinjenje. Izdaju četvrti album "Best Of" (1985-2006) remastered - kompilacija svih najboljih pjesama sa novim singlom "Alkohol".

2007. godine reizdaju EP "Neću da budem dio jebene mase" u ograničenom broju od 500 primjeraka i koji je postao pravi i puno traženi raritet.

Članovi[uredi izvor]

Diskografija[uredi izvor]