Razgovor:Modriča

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

== Neutralnost / Izvori / Jezik ==

Untitled[uredi izvor]

Ovaj članak je zaista neneutralan i pitam se zašto se ne dopušta mijenjanje i uređivanje?! Po kreatoru ovog članka je izgleda u Modriči sve krenulo od strane Srba. Pitam se šta su druge nacionalnosti radile u toj općini? Odakle ti silni podaci, odakle izvori i zašto se ne dopušta standardizacija jezika tog članka? Ako je ovo bosanska Wikipedija onda bi se trebalo i smjelo bosanski govoriti.


Geografija[uredi izvor]

Gdje je i od koga je zapisano ili zabilježeno da je srpski narod imao tih bogomolja? Nikakvi izvori nisu navedeni. --Posavina 15:11, 31 januar 2007 (CET)[odgovori]

Postavljen je šablon za osporavanje neutralnosti članka ne dijelu članka koji govori o navodnoj historiji, što je upravo upozorenje kada se pojavi takva situacija. Emir Kotromanić 18:58, 31 januar 2007 (CET)[odgovori]

Osporeni dio teksta[uredi izvor]

Neprovjereni dio teksta prebačen ovdje, na stranici za diskusiju:

  1. Prvi čovjek na ovom području pojavio se tokom starijeg kamenog doba - paleolita - prije oko 45000 - 15000 godina. Prilikom arheoloških istraživanja otkriveni su tragovi života i rada pračovjeka na većem broju lokacija (Gradina u Dugom polju) iznad doline rijeke Bosne.
  2. Prema dosadašnjim saznanjima, najstariji zemljoradnici na prostoru općine javljaju se tokom srednjeg i kasnog perioda neolita (Kulište u Kruškovom polju).
  3. Znatno kasnije, prije oko 4500 godina udareni su temelji prvom naselju i utvrđenju na brijegu Dobor.
  4. Na utvrđenju Dobor postoji 7 kulturnih horizonata, odnosno tragova čovjekovog prisustva.
  • I - III horizont pripadaju vremenu prahistorije,
  • IV horizont pripada dobu rimske vladavine,
  • na V horizontu su primjećeni tragovi koji pouzdano dokazuju prisustvo Slavena na Doboru u vremenu

10.-11. vijeka.

  • VI horizont pripada sredini 13. vijeka, kada je i izgrađena prva tvrđava zidana od kamena.
  • Naziv Modriča se prvi put koristi 20. jula 1244. godine u povelji ugarskog kralja Bele IV. Dakle, preko 760 godina postoji i razvija se ovo naselje.
  • VII horizont je posljednji horizont gradnje i uopće čovjekove djelatnosti na brijegu Dobor. Braća Horvat su,uz dopuštenje bosanskog kralja, pred već postojećim Dobor Gradom sagradili svoj bivak za bojovnike(bez korišćenja žbuke)..
  1. Oko novosagrađenog Dobor Grada, smjenjuju se događaji koji su predznak kraja bosanske državne samostalnosti. To su sukobi sa Ugarima 1393. / 94. i 1408. godine i sječa oko 170 bosanskih vlastelina na njegovim bedemima. Nastaje period krvavih sukoba između Ugara i Turaka, a mjesno stanovništvo najviše stradava i pati.
  2. Turci konačno osvajaju Dobor i Modriču 1536. godine. Turske vlasti ulažu trud oko vraćanja starog stanovništva i dovođenja novog, što je pored ekonomskih i strateška potreba. Stanje se po stanovništvo popravlja.
  3. Poslije velikih krstaških ratova Mađarske i katoličkog Rima protiv balkanskog stanovništva u 14. i 15. vijeku, ostalo je i u sjevernoj Bosni katoličkog stanovništva, a bilo je osnovano i nekoliko katoličkih samostana (Modriča, Koraj i Tuzla). Srpsko stanovništvo imalo je svoje bogomolje na više mjesta. Dolaskom Turaka na ove prostore, one su razarane.
  4. Oko 16. vijeka ima vijesti o dolasku novog stanovništva. turski defteri zovu ovo stanovništvo - Vlasi. Po imenima, zatim po prisustvu svećenika, konačno i kraja odakle dolaze, očigledno je da su ovi doseljenici Srbi.
  5. Po Turskom osvajanju došlo je odmah do pojave islamizacije kršćanskog stanovništva. Međutim, već početkom 17. vijeka kod nas je taj proces uglavnom zaustavljen, ali povremeno su se pojavljivali samo pojedinačni slučajevi.
  6. Sljedeći veliki sukobi zbili su se početkom 17. vijeka u takozvanom Velikom ratu, a ovo područje sljedeća dva vijeka postaje granično područje, što donosi pored pustošenja i stalnu ekonomsku stagnaciju.
  7. Jedna od poznatijih buna srpskog naroda protiv Turske Carevine, je ona popa Jovice na Vučijaku 1834. godine. Sledeće decenije obilježavaju česte bune seljaka i borba protiv turskih zločina.
  8. Na osnovu odredbe Berlinskog ugovora iz 1878. godine, Austro-Ugarska je sa svojom vojskom ušla na teritoriju Bosne i Hercegovine. U ovom vremenu Modriča je uvrštena 1897. godine u varoši, kakvih je ozvaničeno 66 u Bosni i Hercegovini. Osnovno zanimanje stanovništva, grada i okolnih sela, bila je poljoprivreda. Osnovana je Poljoprivredna stanica na Poljoprivrednom dobru - 1876. godine. Trgovalo se uglavnom stokom, koja se izvozila u Austro-Ugarsku.
  9. Kulturno-prosvjetne prilike u Modriči i okolini su poslije polovine 19. vijeka blago krenule na bolje. A, nosioci ekonomskog razvoja čine porodice: Stojići, Maksimovići, Nikolići, Jankovići, Matići, Petrovići, Ćatrići (Krekići), Koljići, Blagojevići, Mikičići, Stanišići, Mitrovići, Dujići, Alijagići, Karabegovići, Pelesići, Ganibegovići i drugi.
  10. U prvim danima našeg vijeka rođena su i kulturno-prosvjetna društva, "Prosveta" (1902), "Gajret" (1903), zatim "Napredak" (1904), Srpsko pravoslavno pjevačko društvo "Zora", Dobrotvorna zadruga "Srpkinja", a 1910. godine "Srpski soko". Društveni život muslimanskog stanovništva odvijao se u okviru "Muslimanske čitaonice", osnovane 1908. godine. Hrvati su bili malobrojni i ekonomski ne tako snažni da bi razvili veću društvenu aktivnost. Ipak, u Modriči je osnovano Povjereništvo društva "Napredak" i Rimokatoličko pogrebno društvo "Bosna". (1912. god.)
  11. Modriča za vrijeme Austro-Ugarske vladavine nije ostvarila veći prosperitet, koji se očekivao uključenjem u veći privredni sistem. Sva srpska društva radila su aktivno do sarajevskog atentata, kada su zabranjena.
  12. Tokom I svjetskog rata iz naselja, bez ikakve krivice, domaćini su odvođeni u logore Arad, Šopronj i Doboj. Kroz logor u Doboju, je tokom nepune tri godine prošlo oko 45.000 logoraša, djece, žena i staraca.
  13. Period između dva rata nije značajnije uticao na razvoj društveno-ekonomskih prilika. Nedostatak bilo kakve industrije, loša putna mreža, drveni most preko rijeke Bosne - nesiguran i svake godine ugrožen od strane velikih gromada leda koji se otapa. Jedina grana poljoprivrede koja bilježi kakav takav rast i razvoj je voćarstvo i to šljivarstvo. Usitnjenost poljoprivrednih posjeda, odsustvo primjene savremenih agrotehničkih mjera, mali prinosi i prezaduženost većine seljaka, glavne su karakteristike poljoprivrede uopće.
  14. Početak Drugog svjetskog rata obilježava ulazak njemačke vojske u Modriču 16. aprila 1941. godine.
  15. Po odlasku njemačke vojske 22. juna na istočni front, vlast u Modriči uspostavlja tzv. NDH. Počinje progon, hapšenje i odvođenje u logore građana prvenstveno srpske narodnosti. Proglašeni su građanima drugog reda. Ukinute su penzije dobijene na osnovu dobrovoljnog učešća na strani Srbije u I svjetskom ratu. Jevrejima je stavljena žuta traka oko ruke, otpuštani su s rukovodećih mjesta u javnim službama, oduzeta im je sva imovina, zabranjeno okupljanje... Srbima, Jevrejima i Romima prijetilo je fizičko uništenje.
  16. Ipak i pored takve vlasti i pritiska na Hrvate i Muslimane od strane svojih sunarodnika, koji su bili u vrhu vlasti tzv. NDH, među stanovnicima modričke općine su vladali dobrosusjedski odnosi i međusobno razumijevanje.
  17. 25. augusta 1941. godine, ustaše su iz malog sela Brvna pohapsili 15 mirnih stanovnika i poslije zvjerskih mučenja, streljali ih.
  18. 8. septembra 1943. godine u Modriču su ušle jedinice NOVJ. Zarobljeno je 206 domobrana koji su kasnije poslije istrage skoro svi pušteni kućama. Njemačke jedinice ponovo zauzimaju Modriču 24. decembra.
  19. 9. aprila 1945. godine jedinice NOVJ su ušle u Modriču. Od tog dana Modriča počinje da se oporavlja od ratnih dejstava, a uporedo i društveni i ekonomski preporod.
  20. Od 1945. godine, općina Modriča bilježi znatan i ubrzan privredni razvoj. Već 14. aprila počinje da radi Poljoprivredno dobro u Modriči, a 1976. puštena je u rad moderna farma muznih krava, kapaciteta oko 600 grla.
  21. Veliki zamah privrednom razvoju cjelokupne opšćine je bila pruga, odnosno izgradnja pruge Šamac-Sarajevo.
  22. 1947. godine otpočinje izgradnja mlina "Dusa", a završetak izgradnje i početak rada 1951. godine.
  23. 1948. godine u prostorijama Elektrometalne radionice (kasnije "Metalrad") instalirana je dinamo-mašina,

snage 2KW.

  1. 1949. godine osnovano je zanatsko preduzeće - "Drvorad" (preteča "8. septembru", danas "28. jun")
  2. 25. maja 1954. godine, odlukom Narodnog odbora sreza Modriča formirana je hemijska zanatska radnja "Budućnost", koja kasnije mijenja ime u "Rafinerija ulja Modriča".
  3. 1957. godine - osnovano je Grafičko-industrijsko poduzeće "Pamo", uz neposrednu pomoć stručnjaka iz fabrike "Natron" iz Maglaja.
  4. 1959. godine počinje da radi "Klaonica i hladnjača", kasnije "Modrimes"
  5. 1961. godine - poduzeće za proizvodnju galanterije od kože i plastičnih masa "Vjekoslav Bakulić".
  6. 1974. godine počinje proizvodnja plastične ambalaže u poduzeću "Plastmo".
  7. Za RO "Hemija" 1978.-1980. predstavlja prekretnicu u razvoju i poslovanju. Proizvodni program je dopunjen novim proizvodima.
  8. 1980. godine u okviru "Rafinerije ulja" počinju sa radom pogoni proizvodnje baznih ulja i deparafinacija.
  9. Period između 1960. - 1980. godine je period intenzivne individualne stambene gradnje.
  10. Od 1992. pa do današnjih dana - period je opće stagnacije. Većina društvenih poduzeća ne radi, a samo mali broj održava kakvu-takvu proizvodnju.

Zahtjev za izmjenu, 1. juli 2012[uredi izvor]

Postovani, Na primjer poznate licnosti u Modrici na bosanskom,srpskohrvatskom,hrvatskom i srpskom nisu iste.To je neprihvatljivo! Drugo,nije u redu slaganje imena abecednim redom,to mora ići po titulama(naučnim naslovima,npr.Ph.Dr./Dr.Sc.,pa Mr.Sc.),onda ostali ,oni mogu ići po abecedi. Znači,moraju postojati kriteriji za pisanje nawedenog i imaju se poštovati! Sva 4 popisa imaju biti ista!

Molim,odgovorite. huseljah potpis94.250.114.198 17:14, 1 juli 2012 (CEST)[odgovori]

Ako želite dopisati nekoga na listu, prijavite se i dodajte. Kao prijavljeni korisnik imate pravo dorađivanja članaka. Wikipediju može svako uređivati. Sortiranje je bolje bo abecednom redu, te sortiranje po titulama ne nalazim za potrebnim. Poređenje sa drugim wikipedijama je interesantno, ako pomislimo da wiki na engleskom ima već tri miliona članaka. Pozdrav--Toni (razgovor) 09:19, 2 juli 2012 (CEST)[odgovori]

Abecedni red navodjenja znamenitih ljudi je po mudrosti zbrajanja krusaka i jabuka,generala i razvodnika,zar ne,Toni?