Regina (grupa)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Regina je bosanskohercegovačka muzička grupa.

Grupa je oformljena 1990. u Sarajevu, a iste godine je objavila i prvi album pod nazivom "Regina". Autor tekstova i muzike je bio Aleksandar Čović inspirisan grupom U2.[1] Hitovi koji su se izdvojili sa prvog albuma su pjesme "Spavaj", "Ne pitaj me" i " Kao nekada ona". Ubrzo su postali poznati na teritoriju cijele Jugoslavije.

Godine 1992. Regina objavljuje drugi album "Ljubav nije za nas". Nakon početka rata u Bosni i Hercegovini grupa se raspada.

U periodu između 1992. i 1999. Aleksandar Čović nastavlja rad grupe u Beogradu i izdaje albume "Regina", "Oteto od zaborava", "Godine lete", "Ja nisam kao drugi", "Kad zatvorim oči" i "Devedesete".

Godine 2006. Aleksandar Čović obnavlja saradnju sa pjevačem Davorom Ebnerom i objavljuju album "Sve mogu ja".

Grupa Regina je izabrana da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2009. godine sa pjesmom "Bistra voda".[2]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1990 - Regina
  • 1991 - Ljubav nije za nas
  • 1992 - Regina (reprodukcija) (Aleksandar Čović)
  • 1994 - Oteto od zaborava (Aleksandar Čović)
  • 1994 - Pogledaj u nebo (REGINA MADE IN SARAJEVO)
  • 1995 - Godine lete (Aleksandar Čović)
  • 1997 - Ja nisam kao drugi (Aleksandar Čović)
  • 1999 - Kada zatvorim oči (Aleksandar Čović)
  • 2000 - Devedesete (Aleksandar Čović)
  • 2006 - Sve mogu ja
  • 2009 - Vrijeme je

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]