Rotacija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Merge-arrows 2.svg Predloženo je da se ovaj članak spoji s člankom Dvodimenzionalna rotacija.
Molimo da napišete svoje mišljenje na stranici za razgovor.
User-trash-full-3.svg Ovaj članak je predložen za brisanje. Razlog predlaganja za brisanje je: Nije po standardu wikipedije i ima grešaka u tekstu.
Korisnici Wikipedije u narednom kratkom periodu mogu iznijeti svoja mišljenja o tome. Ukoliko se ne slažete sa brisanjem ovog članka, molimo ukratko pojasnite na stranici za glasanje (detaljna razjašnjenja možete ostaviti i objasniti na stranici za razgovor). Samu ovu poruku obrišite jedino ako namjeravate prepraviti članak, ili nakon što se do odluke da se članak zadrži dođe na stranicu Wikipedia:Kandidati za brisanje. Administratori - Ne zaboravite da provjerite da li drugi članci vode ovdje i historiju stranice.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rotacija je okretanje objekta oko svoje osi. Naša Zemlja ima svoju osu i oko iste se okrene za 23 sata ,56 minuta i 4 sekunde što je zaokruženo na 24 sata, koliko traje jedan dan. Preostale planete Sunčevog sistema se rotiraju. Mars ima gotovo identičan period rotacije kao naš planet, no pojedinim planetima treba znatno više vremena da se rotiraju oko svoje osi. Merkuru treba čak 176 dana. Središte našeg sistema je Sunce, a i ono se okreće oko svoje osi. Treba mu tačno 28 dana za jednu rotaciju.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: