Spisak grbova u Federaciji Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Grb Federacije Bosne i Hercegovine sastojao se iz dva polja. U gornjem polju grba nalazila su se dva štita koja su simbolizirala dva naroda – Bošnjake i Hrvate. Donje plavo polje grba s deset bijelih šestokrakih zvijezda predstavljalo je federaciju sastavljenu od deset kantona.

Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 28. januara 2007. grb i zastava Federacije Bosne i Hercegovine stavljeni su izvan snage jer ne predstavljaju sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.[1]

Grbovi kantona[uredi | uredi izvor]

Unsko-sanski kanton[uredi | uredi izvor]

Grb Unsko-sanskog kantona je štitastog oblika. U plavom štitu nalaze se bijele zidine s ulazom i puškarnicama, iznad njih tri zlatne osmerokrake zvijezde koje predstavljaju tri konstitutivna naroda i osam općina Unsko-sanskog kantona, a ispod dvije uvijene trake, koje simboliziraju rijeke Unu i Sanu. Štit je obrubljen bijelim u zlatnom okviru.

Zakon o upotrebi grba Unsko-sanskog kantona je donesen na 9. sjednici održanoj 28. jula 1997. godine. Original grba se čuva kod Predsjednika kantona i prema njemu se vrši oblikovanje grba i zastave kantona

Posavski kanton[uredi | uredi izvor]

Grb sadrži hrvatsku šahovnicu, te kosu gredu s dva zlatna ljiljana. U dnu je prikaz rijeke Save, glavnog resursa u području i rijeke po kojoj je područje i dobilo ime (Posavina, naravno, znači područje uz Savu).

Tuzlanski kanton[uredi | uredi izvor]

Novi grb Tuzlanskog kantona prikazuje plavo nebo s zvijezdama iznad zelenog, crnog i bijelog zakrivljenog polja koji predstavljaju vegetaciju te rudno bogatstvo kraja - ugalj i so.

Zeničko-dobojski kanton[uredi | uredi izvor]

Grb Zeničko-dobojskog kantona je u plavom polju zlatna kruna dinastije Kotromanići iznad deset srebrnih šestokrakih zvijezda poredanih u krug.

Srednjobosanski kanton[uredi | uredi izvor]

Grb Srednjobosanskog kantona je vodoravno razdijeljen srebrnim prikazom planina Vranice i Vlašića s tri valovite plave niti ispod, zaglavlje je raskoljeno lijevo u crveno i srebrno s tri šesterokrake zvijezde u liniji, srebrnom u crvenom polju i dvije plave u bijelom, podnožje je raskoljeno desno u srebrno i zeleno s maslinovom grančicom preko oba - plavom u srebrnom polju i srebrnom u zelenom.

Kanton Sarajevo[uredi | uredi izvor]

Grb Sarajevskog kantona usvojen je 1999. godine, vrlo brzo nakon prethodnog, vertikalno razdjeljen na tamno plavo i bordo crveno, s devet osmerokrakih zlatnih zvijezda koje predstavljaju općine u kantonu, i s bijelom rozetom koja je sastavljena od ukrasa sa sarajevske katedrale, i od zvekira sa Svrzine kuće.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde[uredi | uredi izvor]

Grb Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jest okomito raskoljen u žutom s tri plavim obrubljene peterokrake zvijezde, te u plavom zlatni ljiljan iznad pet žutih valovitih linija.

Hercegovačko-neretvanski kanton[uredi | uredi izvor]

Grb Hercegovačko-neretvanskog kantona je u zlatno obrubljenom štitu na tamno plavom tri srebrne valovite linije i u svijetloplavom zaglavlju deveterokraka zlatna zvijezda. Deveterokraka zvijezda označava devet općina u kantonu.

Kanton 10[uredi | uredi izvor]

Kanton 10 nema zvanični grb. De facto, koristi se neustavni grb kantona. Do 1998. godine, grb Livanjskog kantona je predstavljan kao varijacija hrvatskog grba, na malo drugačijem štitu i sa zlatnim tropletom u vrhu. Odlukom Ustavnog suda Federacije od 20. novembra 1997. i 19. februara 1998. proglašen neustavnim i poništen. Od tada u upotrebi de facto.

Grbovi općina u FBIH[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ukinute zastave Federacije BiH i Republike Srpske – Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo" (jezik: hrvatski). Arhivirano s originala, 14. 9. 2019. Pristupljeno 15. 3. 2020.