Trajekt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tipični trajekt u Istanbulu, u Turskoj

Trajekt ili feribot je naziv za putnički, odnosno teretni brod specijaliziran za redovni prijevoz putnika i robe na kraćim relacijama. Veći trajekti su u pravilu sposobni prevoziti putnička vozila i kamione, a neki su sagrađeni tako da prevoze željezničke vagone.

Putnički trajekt sa mnogim stanicama, poput trajekta u italijanskoj Veneciji, ponekad se naziva vodeni autobus ili vodeni taksi.

Trajekti čine dio sistema javnog prevoza mnogih obalnih gradova i ostrva, omogućavajući direktan tranzit putnika i robe između tačaka po kapitalnoj cijeni koja je znatno niža od cijene izgradnje mostova ili tunela.

Najprometnija trajektna linija[uredi | uredi izvor]

Najprometnija trajektna linija (barem po broju polazaka) je linija koja prolazi preko severnog dijela moreuza Øresund, između Helsingborga u Švedskoj i Elsinorea u Danskoj. Prije otvaranja mosta Øresund u julu 2000. godine, trajekti su vozili do sedam puta svakih sat vremena. Tokom 2013. godine broj polazaka trajekta je smanjen ali trajekti i dalje polaze iz luke svakih 15 minuta tokom dana. Trasu između oba dva grada, koja iznosi oko 4,1 km dužine, trajekt pređe za oko 22 minute.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]