Zastava Kosova

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Kosova

Zastava Kosova je usvojena 17. februara 2008. godine u Kosovskoj skupštini. Izabrana zastava je dopunjeni dizajn autora Muhamera Ibrahimia. Na plavoj podlozi koja podsjeća na Evropsku uniju nalazi se zlatna geografska mapa Kosova iznad koje se u luku nalazi šest bijelih zvijezda koje simbolizuju šest najvećih nacionalnih zajednica koje žive na Kosovu: Albance, Srbe, Turke, Gorance, Rome i Bošnjake.

Konkurs za izbor zastave[uredi | uredi izvor]

Na konkursu za izbor zastave, koji je održan u junu 2007. godine stigle su ukupno 993 prijave. Svi simboli su morali isticati multietničnost Kosova izbjegavajući korištenje simbola i boja određenih nacionalnih zajednica Kosova. Izabrana su tri dizajna koja su proslijeđena Kosovskoj skupštini 4. februara 2007. godine.

Ostale zastave[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: