Zastava Ujedinjenog Kraljevstva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Proporcije zastave 3:5
Proporcije zastave 1:2
Krst sv. Jurja
Krst sv. Andrije
Krst sv. Patrika

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva, često zvana i Union Jack, kombinacija je zastava tri konstitutivna dijela zemlje 1801. Tada su službeno proglašene: zastava Engleske na kojoj se nalazi krst svetog Jurja, zastava Škotske sa krstom svetog Andrije i Irske na kojoj je krst svetog Patrika (kojeg su sami Irci rijetko koristili).

Prva je verzija ove zastave, bez krsta sv. Patrika, nastala kraljevskom uredbom 1606. nakon što je 1603. škotski kralj Jakov VI postao i kraljem Engleske (kao Jakov I) i tako ujedinio dva kraljevstva u personalnu uniju. Upotreba ove zastave bila je isprva ograničena na brodove, a na kopnu je korištena zastava pojedinog kraljevstva. Godine 1707. Zakonom o uniji kojim je stvoreno Kraljevstvo Velike Britanije propisana je i upotreba zastave na kopnu.

Godine 1801. donesen je novi Zakon o uniji kojim su ujedinjena Kraljevstva Velike Britanije i Irske u Ujedinjeno Kraljevstvo. Već postojećoj zastavi dodan je krst svetog Patrika tako da su dotada bijeli dijagonalni krakovi razdijeljeni u bijelu i crvenu polovicu s bijelim rubom koji ih je, prema heraldičkim pravilima, razdvajao od plave.

Službeno, Union Jack je prvenstveno kraljevska zastava, a njena upotreba kao narodne zastave tradicionalnog je karaktera. Upotreba zastave na moru strogo je propisana; civilni brodovi ne smiju je koristiti i moraju umjesto nje vijoriti crvenu zastavu s Union Jackom u gornjem lijevom uglu.

Pojavljivanje u drugim zastavama[uredi | uredi izvor]

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva pojavljuje se u gornjem lijevom uglu gotovo svih zastava britanskih prekomorskih teritorija, kao i u zastavama nekih bivših britanskih kolonija: Australije, Novog Zelanda, Tuvalua i Fidžija, te američke savezne države Havaji koja nikad nije bila pod britanskom upravom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]