Zastava M21

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava M21
Upotreba
U službi2004 - do danas
Korisnici Srbija
Proizvodnja
Proizvođač"Zastava oružje" Kragujevac
VarijanteM21, M21A, M21S
Opis oružja
Težina3.85 kg
Dužina998 mm
Dužina cijevi460 mm
Kalibar5.56x45 mm NATO
Domet450 m
Spremnik municije30 metaka
Brzina paljbe680 metaka u minuti
Brzina zrna925 m/s

Zastava M21 je srbijanska automatska puška koju proizvodi kragujevačka Zastava. Jurišna puška M21 je predviđena da zamjeni Zastava M70 koja je standardna automatska puška Vojske Srbije, koja je postepeno počela da uvodi novu jurišnu pušku u naoružanje svojih jedinica 2008.

Opis[uredi | uredi izvor]

Automatska puška M21A, u NATO kalibru 5,56 x 45 mm, konstruisana je na Kalašnjikov principu. Funkcioniše na principu pozajmice barutnih gasova, a sistem bravljenja je rotirajući zatvarač. Pouzdanost funkcionisanja u različitim klimatskim i terenskim uslovima je potvrđena strogim metodama ispitivanja u skladu sa vojnim standardima. Iz tog razloga je usvojena u naoružanje Vojske Republike Srbije. Cijev je izrađena hladnim kovanjem, a unutrašnjost cijevi je hromirana. Na taj način je osigurana dugotrajnost i visoka preciznost automatske puške. Dobra ergonomska rešenja, sa izbalansiranošću masa, obezbjeđuju blag trzaj i laku kontrolu vatre. Skrivač plamena maskira položaj strijelca. Primjenjeni materijalni, obloga cijevi i preklapajući kundak izrađeni od polimera, i završna obrada metalnih dijelova osiguravaju jednostavno održavanje. Promjena vrste paljbe se obavlja obostranom polugom, koja ima tri položaja: jedinična, rafalna, ukočeno. Mehanički nišani sa tricijumskim cjevčicama obezbjeđuju mogućnost nišanjenja u noćnim uslovima. Na pušku se može montirati podcijevni bacač granata u kalibru 40 mm, model BGP 40mm.[1]

Verzije[uredi | uredi izvor]

  • M21 - model s dužom cijevi
  • M21S - model s kraćom cijevi
  • M21A - automat

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Pripadnici žandarmerije Ministarstva odbrane Kameruna.
Pripadnici vojske Srbije.

Također pogledaj[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 25. 2. 2014. Pristupljeno 17. 2. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]