Zastava Mijanmara

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Mijanmara

Zastava Mijanmara je zvanično usvojena 21. oktobra 2010. godine, a zamijenila je dotadašnju socijalističku zastavu koja se koristila od 1974. godine. Pored nove zastave, promijenjeno je i ime države u Savezna republika Mijanmar, što je definisano u novom Ustavu usvojenom 2008. godine. Zastava se sastoji iz tri horizontalna polja, gornjeg žutog, srednjeg zelenog i donjeg crvenog, sa bijelom petokrakom zvijezdom u sredini. Tri boje simboliziraju solidarnost, mir i tišinu, hrabrost i odlučnost.

Stara zastava[uredi | uredi izvor]

Stara zastava Mijanmara

Ranija zastava Mijanmara je usvojena 3. januara 1974 nakon proglašenja socijalističke republike od strane Ne Wina. Zastava se sastoji od crvenog polja sa plavim kvadratom u gornjem lijevom uglu. Unutar njega nalazi se zupčanik sa stabljikom riže. Ti socijalistički simboli predstavljaju radnike i farmere. Zupčanik okružuju 14 petokrakih zvijezda koje predstavljaju administrativne divizije Mianmara. Bijela boja simbolizira čistoću, plava mir i integritet, a crvena hrabrost. Ukinuta je u skladu sa novim, usvojenim Ustavom iz 2008. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: