Šimun Kanaanac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sv. Šimun Kanaanac

Šimun Kanaanacon je jedan od Isusovih dvanaest apostola. Nazvan je Kanaanac kako bi se razlikovao od Simona Petra, također apostola. Simon znači "slušalac", a ime Kanaanac znači da je rođen u gradu Kani ili u provinciji Kanaan. Prema drugom tumačenju, "kanana" na aramejskom znači "revan", baš kao i "zlotes" na grčkom.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Prikaz mučeništva

U Jevanđelju po Mateju spominje se u spisku apostola:

„Ovo su imena dvanaestorice: Simon zvani Petar i njegov brat Andrija; Jakov sin Zebedejev (stariji) i njegov brat Jovan; Filip i Vartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov (mlađi) Alfej i Juda Tadej; Simon Kanaanac. i Juda Iskariotski (Iskariotski), koji ga je izdao." (Mt 10: 2-4)

U Jevanđeljima po Luki i Delima apostolskim, Simon je nazvan Zilot (Luka 6:15) i Simon Zilot (Dela 1:13), zbog njegove revnosti za jevrejski zakon. Izveštaj o mučeničkoj smrti Simona apostola Prema legendi, on je propovedao Jevanđelje u Egiptu i Mesopotamiji, a prema nekim legendama i drugde. Podnio je mučeničku smrt, zajedno sa apostolom Judom Tadejem u Perziji. Prema legendi, obojica su bili preplavljeni.

Štovanje[uredi | uredi izvor]

Njegov spomendan katolici slave 28. oktobra zajedno sa apostolom sv. Juda Tadej i često se zajedno prikazuju na slikama, dok se u pravoslavlju slavi odvojeno. Njegove mošti se nalaze u bazilici sv. Petra u Rimu i u Toulouseu.

Na Novom Atosu, u Abhaziji, postoji manastirski kompleks i crkva posvećena Apostolu Simonu, koji je, prema predanju, upravo na tom mestu pogubljen.

U Hrvatskoj postoje četiri rimokatoličke župe čiji su titulari sv. Šimun i Juda Tadej: u Bokanjcu, Cigleni, Markuševcu i Tinjanu.[2]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Josip Antolović, Duhovni velikani: sveci Katoličke crkve, Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, Zagreb, 1998.
  • Benedikt XVI, kateheza na općoj audijenciji, Vijesti, IKA, 41/2006., str. 39-40

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hrvatska enciklopedija (LZMK) (jezik: hrvatski), 2022-02-13, pristupljeno 2022-04-19 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Sveti Šimun i Juda Tadej, apostoli". webcache.googleusercontent.com. Pristupljeno 2022-04-19.