Šimun Kanaanac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sv. Šimun Kanaanac

Šimun Kanaanacon je jedan od Isusovih dvanaest apostola. Nazvan je Kanaanac kako bi se razlikovao od Simona Petra, također apostola. Simon znači "slušalac", a ime Kanaanac znači da je rođen u gradu Kani ili u provinciji Kanaan. Prema drugom tumačenju, "kanana" na aramejskom znači "revan", baš kao i "zlotes" na grčkom.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Prikaz mučeništva

U Jevanđelju po Mateju spominje se u spisku apostola:

„Ovo su imena dvanaestorice: Simon zvani Petar i njegov brat Andrija; Jakov sin Zebedejev (stariji) i njegov brat Jovan; Filip i Vartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov (mlađi) Alfej i Juda Tadej; Simon Kanaanac. i Juda Iskariotski (Iskariotski), koji ga je izdao." (Mt 10: 2-4)

U Jevanđeljima po Luki i Delima apostolskim, Simon je nazvan Zilot (Luka 6:15) i Simon Zilot (Dela 1:13), zbog njegove revnosti za jevrejski zakon. Izveštaj o mučeničkoj smrti Simona apostola Prema legendi, on je propovedao Jevanđelje u Egiptu i Mesopotamiji, a prema nekim legendama i drugde. Podnio je mučeničku smrt, zajedno sa apostolom Judom Tadejem u Perziji. Prema legendi, obojica su bili preplavljeni.

Štovanje[uredi | uredi izvor]

Njegov spomendan katolici slave 28. oktobra zajedno sa apostolom sv. Juda Tadej i često se zajedno prikazuju na slikama, dok se u pravoslavlju slavi odvojeno. Njegove mošti se nalaze u bazilici sv. Petra u Rimu i u Toulouseu.

Na Novom Atosu, u Abhaziji, postoji manastirski kompleks i crkva posvećena Apostolu Simonu, koji je, prema predanju, upravo na tom mestu pogubljen.

U Hrvatskoj postoje četiri rimokatoličke župe čiji su titulari sv. Šimun i Juda Tadej: u Bokanjcu, Cigleni, Markuševcu i Tinjanu.[2]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Josip Antolović, Duhovni velikani: sveci Katoličke crkve, Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, Zagreb, 1998.
  • Benedikt XVI, kateheza na općoj audijenciji, Vijesti, IKA, 41/2006., str. 39-40

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hrvatska enciklopedija (LZMK) (jezik: hrvatski), 13. 2. 2022, pristupljeno 19. 4. 2022
  2. ^ "Sveti Šimun i Juda Tadej, apostoli". webcache.googleusercontent.com. Pristupljeno 19. 4. 2022.