Žutulje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Žutulje
Potamotrygon motoro
Potamotrygon motoro
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Potpleme Vertebrata
Razred Chondrichthyes
Potklasa Elasmobranchii
Red Rajiformes
Porodica Potamotrygonidae

Žutulje (Potamotrygonidae) su porodica raža, riba sa hrskavičavim skeletom, rušljoriba. Imaju jako leđno-trbušno spljošteno tijelo koje je oblika romba i izduženo, a na stranama nešto malo zaobljeno. Grudna peraja su široko srasla sa trupom i obuhvataju glavu, gradeći prema napred špic. Leđna peraja nemaju, a rep im je dugačak u obliku biča sa jednom testerasto nazubljenom otrovnom bodljom. Rep je pretvoren u odbrambeni bič, a leđno peraje u odbrambenu bodlju. Rađaju žive mladunce (viviparni su).

Ovoj porodici pripada žutulja (Trygon pestinaca). Rep je duži od trupa pri čemu to ne prelazi 1,5 dužine trupa. Leđna strana je plavo-siva do sivo-žuta, sa proređenim bijelim tačkama. Živi na muljevitom i pjeskovitom tlu, a može se rijetko naći i među algama.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]