Idi na sadržaj

.info

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
.info logo

.info je najviša internet domena. Dodjeljuje se uglavnom web stranicama informativnog sadržaja, a dozvoljeno je koristiti i u druge svrhe i može je zakupiti svaka osoba ili organizacija. Nastala je, kao sedma po redu najviša internet domena, 2003 godine.

.info logo

.info je generička domena najvišeg nivoa (gTLD) u sistemu imena domena (DNS) na Internetu. Ime je izvedeno iz riječi informacija, iako zahtjevi za registraciju ne propisuju određenu svrhu.[1]

Podaci o TLD-u su uslijedili nakon ICANN -ove visoko publicirane objave[2] krajem 2000. godine o postupnom izdavanju sedam novih generičkih domena najvišeg nivoa. Događaj je bio prvi dodatak velikih gTLD-ova otkako je sistem naziva domena razvijen 1980-ih. Sedam novih gTLD-ova, odabranih od preko 180 prijedloga, djelimično je trebalo ukloniti pritisak na com domenu.[3]

Statistike tvrde da je bila najuspješnija internet domena jer je za samo 4 godine, do 2007, zakupljeno preko 4 miliona domena sa .info nastavkom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mohan, Ram (June 2005). "New TLD Domain Launch Perspectives". Afilias Ltd.
  2. ^ "Top-Level Domains (gTLDs)". ICANN. Pristupljeno 18 December 2014.
  3. ^ Cohen, David (17 November 2000). "Magnificent seven?". Arhivirano s originala, 25 February 2012. Pristupljeno 10 February 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]