Adad-nirari I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tri kralja Asirije su nosila ime Adad-Nirari. Ova stela predstavlja jednog od njih.

Adad-nirari I (1307. p. n. e.1275. p. n. e. ili 1295. p. n. e. - 1263. p. n. e.) bio je kralj Asirije. On je prvi asirski vladari čiji su detaljni ljetopisi preživjeli.

Adad-nirari I je za svoje vladavine asirijsko kraljevstvo učinio vojničkom silom, a za njegove vladavine je Asirija počela igrati važnu ulogu u historiji Mezopotamije.

Osvojio je sjevernu Mezopotamiju i pokorio carstvo Mitanni. Njegovi zapisi tvrde da je porazio kasitskog kralja Nazimaruttasha u bitki kod Kar-Ishtara. Također je porazio mitanskog kralja Shattuaru I i njegovog sina Wasahattu. Zbog ove pobjede je cijelu Mezopotamiju stavio pod svoju vladavinu. U ratovima protiv Hetita nije imao uspjeha, te je izgubio dijelove Mezopotamije. Na istoku je kraljevstvo uspješno branio od planinskih plemena.

Bronzani mač Adad-nirarija I se danas može vidjeti u Muzeju Metropolitan.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Prethodi:
Arik-den-ili
Kralj Asirije
1295. p. n. e. – 1263. p. n. e.

Slijedi:
Shalmaneser I