Akt (umjetnost)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kupačica, Edgar Degas, 1886.

Akt u likovnoj umjetnosti označava prikaz nagog ljudskog tijela. Kao motiv javlja se u prahistoriji, u srednjem vijeku je bio zabranjen zbog vjerskih predrasuda, za vrijeme renesanse doživljava obnovu i do danas je ostao čest likovni motiv.

Akt, kao oblik vizuelne umjetnosti koja se fokusira na golu ljudsku figuru, je trajna tradicija u zapadnoj umjetnosti.[1] To je bila preokupacija starogrčke umjetnosti, a nakon polu-uspavanog perioda u srednjem vijeku vratila se na centralni položaj s renesansom. Neodjevene figure često također igraju ulogu u drugim vrstama umjetnosti, kao što je historijsko slikarstvo, uključujući alegorijsku i religioznu umjetnost, portretiranje ili dekorativnu umjetnost. Od prahistorije do najranijih civilizacija, gole ženske figure općenito su se smatrale simbolima plodnosti ili blagostanja.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Clark 1956.
  2. ^ Alan F. Dixson; Barnaby J. Dixson (2011). "Venus Figurines of the European Paleolithic: Symbols of Fertility or Attractiveness?". Journal of Anthropology. 2011: 1–11. doi:10.1155/2011/569120.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]