Alessandro Manzoni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alessandro Manzoni

Alessandro Manzoni (Milano, 7. marta 1785. - Milano, 22. maja 1873.), italijanski književnik


Započeo je kao neoklasicist i pjesnik jakobinskih ideala. Na njega i njegov književni razvoj bitno je utjecao boravak u Parizu. Roman „Zaručnici“ je reprezentativan italijanski historijski roman u kojemu je sadržano historijsko iskustvo italijanskog naroda.

Djela[uredi | uredi izvor]

Manzoni je pisao i lirske pjesme, među kojima se osobito ističu Svete himne (Inni sacri) kao i oda Peti maj (Cinque maggio), napisana povodom Napoleonove smrti, a prevedena je na mnoge evropske jezike, pa tako i na srpsko-hrvatski, prvi put od P. Preradovića, a drugi put od I. Mažuranića. Vrijedne su i dvije Manzonijeve tragedije Grof Carmagnola (Conte di Carmagnola) i Adelchi. Sva ta njegova djela i ideje snažno su utjecale na nacionalni pokret Risorgimento četrdesetih godina 19. stoljeća. Ipak glavno Manzonijevo djelo je Zaručnici (I Promessi sposi). To je značajno djelo, na kome je Manzoni dugo i veoma savjesno radio. Dotjerivao ga je i jezično i sadržajno. U tom romanu bore se predstavnici zla s predstavnicima dobra i poslije dugih napora i stradanja, ovi posljednji ipak pobjeđuju. Zbog toga je Manzonijev roman vedro djelo u kojem nisu glavnim protagonistima odbrojeni dani, kao što će poslije biti glavnim junacima u najznačajnijim Verginim romanima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]