Analogni računar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Poljski analogni računar AKAT-1.

Ako zanemarimo značenje koje se odnosi na izvedbu računara koja koriste ne-elektroničke medije (npr. hidraulički ili neki drugi princip) za rješavanje matematsko-logičkih zadataka , ostaje značenje u užem smislu za elektronički analogni računar.[1]

Taj je računar posebne konstrukcije, koji radi sa analognim vrijednostima, najčešće očitanim neposredno iz nekog tehnološkog procesa. Može biti integrisan u upravljački ili kontrolni sistem procesa. U principu je daleko nepreciznije, pa u pravilu znatno skuplje od digitalnih računara. U pravilu stvarne fizikalne procese interpretira prikladnim električnim modelima (naprimjer hidrostatski pritisak ili razinu se interpretiraju naponom, količina protoka vrijednošću struje itd.).

Ponekad se koriste kombinirana analogno-digitalna, tzv. hibridni računari, sa pretvaračem za pretvaranje analognih u digitalne veličine i obrnuto, koja analogno mjerene veličine digitalno obrađuju i izdaju u digitalnom ili analognom obliku ili vrše regulaciju procesa (npr. vage ugrađene u lučke dizalice kojima se sprječava preopterećenje, ili važe roba utovarena u više vagona, ili u jednoj smjeni i sl.).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ S, Austin (2021-01-04). "Analog Computer Explained: Everything You Need To Know". History-Computer (jezik: engleski). Pristupljeno 2023-10-20.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Pogledajte rječničku natuknicu analogno u Wječniku, slobodnom rječniku.
Pogledajte rječničku natuknicu digitalno u Wječniku, slobodnom rječniku.