Anne Hyde

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Anne Hyde, vojvotkinja od Yorka

Anne Hyde (12. mart 1637 - 31. mart 1671) je bila prva supruga budućeg kralja Jakova II Engleskog i VII Škotskog, ali nikada nije bila kraljica jer je umrla prije nego što je on naslijedio tron. Bila je kćerka Edwarda Hydea i Frances Aylesbury.

Anne i njena porodica su bili u egzilu zajedno sa kraljevskom porodicom, pošto je Annein otac bio vjerni rojalist koji je podržao Jakovljevog starijeg brata, Karla II Engleskog i Škotskog. Anne je bila vjenčana kuma Jakovljevoj i Karlovoj sestri, Mariji Henriki Stuart, koja se udala za Vilima Oranskog.

Izbio je skandal kada je Jakov objavio svoje zaruke sa Anne, djevojkom iz građanske klase. Anne je bila trudna i Jakov je požurio da je oženi, ali uprkos njenoj trudnoći niko na dvoru nije očekivao da će princ sklopiti brak sa njom, a ne stranom princezom. [1] Jakov i Anne su se vjenčali tajno, bez obzira na obostrana upozorenja svoje rodbine. [2] Sa blagoslovom kralja, Jakovljevog brata, Jakov i Anne su se vjenčali javno 3. septembra 1660. godine i Anne je tada postala vojvotkinja od Yorka.

Sin rođen iz prve trudnoće umro je kao dojenče, a istu sudbinu doživjelo je još petero djece. [2] Na kraju su samo četiri kćeri doživjele punoljetnost: Marija (rođena 1662. godine) i Ana (rođena 1665. godine). [3] Jakov je opisivan kao brižan i predan otac, za razliku od ostalih ljudi njegovog soja. [2] Anne je bila vjerna, ali i uticajna supruga, pa se smatra da je odgovorna za mnoge Jakovljeve odluke, uključujući i njegovo kasnije preobraćenje na katoličanstvo. [2]

Već tokom njene posljednje trudnoće bolest, vjerovatno rak dojke, bio je u poodmakloj fazi. Nekoliko sedmica po rođenju njenog najmlađeg djeteta Anne je umrla. Malo prije smrti preobratila se na katoličanstvo. Njene dvije preživjele kćerke naslijedile su engleski i škotski tron, a mlađa je ujedinila Englesku i Škotsku osnovavši Veliku Britaniju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Callow, John; 2000, The Making of King James II: The Formative Years of a King
  2. ^ a b c d Miller, John; 2000, James II
  3. ^ Waller, Maureen; 2002, Ungrateful Daughters: The Stuart Princesses who Stole Their Father's Crown