Australija (kontinent)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Australija, položaj kontinenta

Australija (također poznata i kao: Sahul, Australinea i Meganesia), je najmanji svjetski kontinent, koji sadrži Australijsko glavno kopno i neposredna ostrva uključujući Tasmaniju, Novu Gvineju, Ostrva Aru i Ostrva Raja Ampat. Australija i ova bliska ostrva, su svi zajedno dio iste geološke kopnene mase, i odvojena su morima Arafura i Prolazom Torres između Australije i Nove Gvineje, kao i Prolazom Bass između kompnenih masa Australije i Tasmanije.

Kada je nivo mora u vremenu Ledenog doba Pleistocena, uključujući period zadnjeg ledenog maksimuma otprilike 18.000 PNE, kopna su formirala jedinsdtvenu, neprekidnu površinu. Tokom zadnjih 10.000 godina, porastom nivoa mora, prekriveni suvodom niži dijelovi i dovojli kopno na današnje nisko polunepolodno kopno i dva planinska ostrva, Novu Gvineju i Tasmaniju.

Geološki, kontinent se prostire do kraja kontinentalnog grebena, tako da se sada odvojene zemlje mogu smatrati jednim kontinentom.

Zbog širenja flore i faune preko jedinstvene pleistocenske zemljane mase, odvojena kopna imaju zajednički biljni i životinjski svijet.

Novi zeland nije na istom kontinetalnom grebenu i zato nije dio Kontinenta Australija, ali je dio potopljenog kontinenta Zealandia. Zealandia i Australija su zajedno dijelovi šireg regiona poznatog kao Okeanija ili Australazija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]