Australija (kontinent)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Australija, položaj kontinenta

Australija (također poznata i kao: Sahul, Australinea i Meganesia), je najmanji svjetski kontinent[1], koji sadrži Australijsko glavno kopno i neposredna ostrva uključujući Tasmaniju, Novu Gvineju, Ostrva Aru i Ostrva Raja Ampat. Australija i ova bliska ostrva, su svi zajedno dio iste geološke kopnene mase, i odvojena su morima Arafura i Prolazom Torres između Australije i Nove Gvineje, kao i Prolazom Bass između kopnenih masa Australije i Tasmanije.

Kada je nivo mora u vremenu Ledenog doba Pleistocena, uključujući period zadnjeg ledenog maksimuma otprilike 18.000 PNE, kopna su formirala jedinsdtvenu, neprekidnu površinu. Tokom zadnjih 10.000 godina, porastom nivoa mora, prekriveni suvodom niži dijelovi i dovojli kopno na današnje nisko polunepolodno kopno i dva planinska ostrva, Novu Gvineju i Tasmaniju.

Geološki, kontinent se prostire do kraja kontinentalnog grebena, tako da se sada odvojene zemlje mogu smatrati jednim kontinentom.

Zbog širenja flore i faune preko jedinstvene pleistocenske zemljane mase, odvojena kopna imaju zajednički biljni i životinjski svijet.

Novi zeland nije na istom kontinetalnom grebenu i zato nije dio Kontinenta Australija, ali je dio potopljenog kontinenta Zealandia. Zealandia i Australija su zajedno dijelovi šireg regiona poznatog kao Okeanija ili Australazija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Australia | history - geography". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 27. 2. 2016.