Balučistan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Balučistan u roza boji

Balučistan je ogoljela i suha oblast smještena na visoravni koja zahvata dijelove Irana, Pakistana i Afganistana. Ime je dobila po etničkoj grupi ili plemenu Baluči ili Baloči (بلوچ), iranskom narodu, koji se nastanio u ovoj oblasti oko 1000. godine. Svi stanovnici Balučistana zovu se Baluči bez obzira na to govore li balučki jezik ili ne. Južni dio Balučistana zove se Makran.

Ovo je historijska regija u zapadnoj i južnoj Aziji, koja se nalazi na krajnjem jugoistoku Iranske visoravni i graniči s Indijskom pločom i obalom Arapskog mora.

Region Balučistana je podijeljen između tri zemlje: Irana, Avganistana i Pakistana. Administrativno se sastoji od pakistanske pokrajine Balochistan, iranske provincije Sistan i Baluchestan, te južne oblasti Afganistana, koje uključuju provincije Nimruz, Helmand i Kandahar.[1][2] Graniči se sa Paštunistanskom regijom na sjeveru, Sindom i Pendžabom na istoku i iranskim regijama na zapadu. Njegovu južnu obalu, uključujući obalu Makran, zapljuskuje Arapsko more, a posebno zapadni dio, Omanski zaljev.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pillalamarri, Akhilesh (12. 2. 2016). "A Brief History of Balochistan". thediplomat.com. THE DIPLOMAT. Pristupljeno 18. 6. 2016.
  2. ^ "Human Rights in Balochistan: A Case Study in Failure and Invisibility". HuffPost. 25. 3. 2016. Pristupljeno 18. 6. 2016.