Bridge

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Bridž (bridge) jeste uređaj kojim se povezuju dva segmenta mreže i koji filtrira saobraćaj među njima tako da lokalni saobraćaj ne propušta na drugi port, a saobraćaj namenjen drugom segmentu propušta. Bridž memoriše MAC adrese priključenih uređaja na segmentima koje povezuje u MAC tabelu i na osnovu nje donosi odluke koji signal je namenjem kom segmentu mreže.

Svaki od segmenata mreže koje bridž povezuje predstavlja poseban kolizioni domen.

Kada dužina kabla potrebnog za formiranje mreže prelazi maksimalnu dozvoljenu vrednost, takva mreža se deli na dva ili više segmenata, čija je dužina manja od maksimalne, a međusobno se povezuju bridževima ili ripiterima. Dakle, briž i ripiter predstavljaju komunikacionu opremu koja povezuje dva segmenta iste mreže. U odnosu na ripiter, bridge predstavlja inteligentniji uređaj sa sposobnošću filtriranja saobraćaja.