Butare

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Butare je grad u južnoj provinciji Ruande i glavni grad Huye distrikta. Bio je glavni grad bivšeg okruga Butare, koji je ukinut 1. januara 2006. godine.

Jedna od cesta u Butaru

Butare je nekada bio sjedište Nacionalnog univerziteta u Ruandi, koji je sada dio Univerziteta u Ruandi. Također je imao i prestižni seminar Nyakibanda, Nacionalni institut za naučna istraživanja u Ruandi, Arboretum Ruhande i katedralu. Ovdje se također nalazi i stadion Huye (stadion Butare). Zbog velikog broja studenata i studentskih aktivnosti u gradu, Butare se često smatra univerzitetskim gradom.

Nacionalni muzej Ruande u Butaru

Grad Butare se odavno smatra intelektualnom prijestolnicom zemlje, a Kigali ima najviše političke moći. Belgijski kolonijalni vladari nazvali su grad Astrida, u čast belgijske kraljice Astrid, a ime je promijenjeno nakon što je Ruanda postala republika 1962. godine. Prva katolička misija 1900. godine u zemlji bila je samo nekoliko kilometara od centra grada, na Brdu spasa.

Nacionalni muzej Ruande je sagrađen početkom devedesetih i predstavlja dobar izvor informacija o kulturnoj historiji zemlje i regiona. Često se pominje u turističkim brošurama kao najljepši muzej u istočnoj Africi.

Od 2006. godine, u neikim izvorima grad se navodi kao Huye, prema imenu okružnog distrikta, ali većina Ruandanaca nastavlja da koristi ime Butare.

Gradu služi također aerodrom Butare, mali civilni aerodrom.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Groupe Scolaire u Butaru je najveća srednja škola u Ruandi.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Tanganika, Frank (2. 9. 2010). "Rwanda: Significant Developments in Schools". The New Times (Kigali). Pristupljeno 31. 10. 2017.